Vergunningsvrij Bouwen? Gebruik de Bouwruimte-tool!

Wil je in Nederland iets bouwen, dan heb je al snel te maken met talloze regels, voorschriften en (on)mogelijkheden. Het is en blijft een doolhof waarin je terechtkomt, en daarom is het lastig te bepalen wat je nu eigenlijk mag bouwen zonder vergunning. Gelukkig is er nu een eenvoudige, snelle en betrouwbare manier om achter de bouwmogelijkheden te komen.

Met veel plezier presenteren wij daarom de “Bouwruimte-tool“, die in een handomdraai laat zien hoeveel m2 je vergunningsvrij mag aan-, uit, of bijbouwen op jouw perceel. Of het nu gaat om een uitbouw, schuur of ander bouwwerk, deze tool wijst je de weg in de vergunningsvrije mogelijkheden.

Hoe werkt het?

Na het invoeren van enkele gegevens ontvang je een ‘zonekaart’ van jouw perceel, waarbij voor iedere zone is aangegeven of, en zo ja, hoeveel m2 je er mag bouwen, en welke voorwaarden er gelden. Hierbij wordt getoetst aan de landelijk geldende regels van BOR bijlage 2, artikel 2*. Deze regels gelden boven de gemeentelijke regels van het bestemmingsplan. De zonekaart wordt geleverd in de vorm van een PDF (Acrobat Reader)- en een KMZ-bestand (Google Earth).

Met dit Bouwruimte-resultaat krijg je snel inzicht in je vergunningsvrije bouwmogelijkheden, en voorkom je onnodige vergunningsaanvragen. Door geen gok te nemen over wat wel en niet mag voorkom je daarnaast mogelijke boetes, problemen met de buren, een bouwstop of zelfs de verplichting alles weer in de originele staat te brengen.

De tool is meer dan alleen een berekening, het is ook een check of een perceel eventuele beperkingen of dubbelbestemmingen heeft, zoals monumenten, beschermde stadsgezichten, waterkeringen en veiligheidszones rondom risicovolle objecten (zoals LPG-opslag).

WatMagIkBouwen.nl

De lancering van deze tool wordt mede mogelijk gemaakt door WatMagIkBouwen.nl. Samen willen we ervoor zorgen dat iedereen met bouwplannen snel de juiste informatie krijgt. Vanaf vandaag is de Bouwruimte-tool al op aanvraag (kosten €50, excl. BTW) beschikbaar via watmagikbouwen.nl. Binnenkort kan iedereen via de site van Bouwruimte.nl of watmagikbouwen.nl gebruik maken van de bouwruimte-tool.

Probeer Het Nu!

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan nu contact op om te zien hoeveel bouwruimte jij vergunningsvrij bij je woning hebt.

Voor meer informatie: stuur een mail liefst met uw telefoonnummer naar info@watmagikbouwen.nl of info@bouwruimte.nl. Dan nemen we contact met u op.

*Voor gemeenten: Per 1-1-2024 gaan deze regels over naar het tijdelijk deel van het Omgevingsplan. Zolang gemeenten deze regels ongemoeid laten zal de bouwruimte-tool blijven werken. Voor gemeenten die in de overgangsperiode (tot 2032) willen gaan afwijken van deze regels, bieden we ondersteuning, en kunnen maatwerkaanpassingen op de Bouwruimte-tool toegepast worden, zodat deze ook onder het nieuwe Omgevingsplan blijft werken.