Dat kan! Uw woning uitbreiden is in veel gevallen vergunningsvrij. U hoeft daarvoor niet langs bij de gemeente. Dat scheelt u tijd en kosten, u betaalt geen leges en hoeft niet te wachten op een vergunning. Bij standaard situatie is het meestal vrij eenvoudig te bepalen wat zonder vergunning is toegestaan. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd even bij de gemeente langs gaan.
Via de vergunningscheck van het Omgevingsloket kunt u nagaan waar u al dan niet een vergunning voor nodig heeft.
De regels staan voor vergunningsvrij bouwen staan voor een groot deel in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving, voor zowel het bouwtechnische als ruimtelijke deel. Voor bijbehorende bouwwerken en erfafscheidingen en dakkapellen aan de voorkant kijkt u in het Omgevingsplan van de gemeente. (meestal artikel 22.27 en 22.36)
De regels voor vergunningvrij bouwen zijn deels heel eenvoudig toepasbaar, bijvoorbeeld als het gaat om een dakkapel, zonnepanelen of een schutting. Bij een aanbouw of bijgebouw wordt het iets ingewikkelder.
Als u toch een vergunning nodig heeft moet u rekening houden met leges. Als u een mooier plan kunt realiseren mét vergunning is dit overkomelijk. Veel gemeentes hebben zichzelf als doel gesteld (eenvoudige) vergunningen zo snel mogelijk te verlenen.
Kleine bouwwerken: dakkapel, uitbouw, zonnepanelen, schutting, garage e.d.
Vooral in de achtertuin (in het zogenaamde ‘achtererfgebied’) en aan de achterkant van uw woning of dak. Gevels en zijtuinen gericht naar openbaar gebied zijn uitgesloten.
Een serre of uitbouw mag 4 meter diep zijn. In totaal mag u (in een kleine tuin) 50 % bebouwen! Klik hier voor alle info.
Uw vergunningsvrije bouwwerken moeten voldoen aan bouwtechnische eisen Bbl ! Denk daarbij aan de veiligheid, gezondheid, duurzaamheid, bruikbaarheid en toegankelijkheid van het bouwwerk.