vragen

Hoeveel meter mag een woning worden uitgebouwd?

Op het achtererfgebied in ieder geval 4 meter vanaf de oorspronkelijke gevel, onder voorwaarde dat het achtererfgebied voor niet meer dan maximaal 50 % bebouwd is. Het kan zijn dat de uitbouw groter kan zijn, als het bestemmingsplan dit toestaat.

Wat is het achtererfgebied?

“Erf aan de achterkant en de niet naar de openbaar toegankelijke gebied gekeerde zijkant op meer dan 1 meter van de voorkant van het hoofdgebouw”

 

Moet een vergunningsvrij bouwwerk worden gemeld bij de gemeente?

Sinds de invoering van de Wabo is er geen meldingsplicht meer voor vergunningsvrije bouwwerken. Let op, vergunningsvrij is niet regelvrij! Als de gemeente merkt dat u niet volgens de regels bouwt worden ingegrepen.

Mag ik zonder vergunning een carport bouwen?

Als de carport op het achtererfgebied staat. De carport moet 1 meter achter de voorgevel staan, én mag niet in een zijtuin staan als deze grenst aan openbaar gebied. Zie de folders vergunningsvrij bouwen.


Staat uw vraag hier niet tussen? Algemene vragen kunnen wij meestal snel beantwoorden. Voor hele specifieke vragen en situaties adviseren we contact op te nemen met uw gemeente.   

Uw naam en email gebruiken we alleen om uw vraag te kunnen beantwoorden, en worden niet bewaard of gedeeld.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw vraag

   

   

  Pergola’s:

  De laatste tijd krijgen we veel vragen over pergola’s. Deze zijn vergunningsvrij, en worden gezien als tuinmeubilair. Let er wel op dat een pergola iets anders is dan een overkapping. Zodra u het dak dicht maakt is het een bijbehorend bouwwerk. Pergola’s mogen, net als tuinmeubilair, niet hoger zijn dan 2,5 meter. Doe de vergunningcheck om het zeker te weten of dit ook voor u geldt!

  In het beschermd stadsgezicht zijn pergola’s alleen toegestaan áchter de woning. Bij monumenten zijn deze beperkt toegestaan, ga daarvoor in overleg met uw gemeente.