Nederland werkt aan een energietransitie, de bedoeling is in 2050 volledig onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Geen gek idee om nu alvast te beginnen met het isoleren van uw huis of zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen. Isoleren levert al snel een besparing op de gasrekening op en maakt een woning alvast klaar voor de toekomst. Hieronde informatie over isoleren en energie besparen.
Om klaar te zijn voor de energietransitie is goede isolatie een belangrijke voorwaarde. HR++ glas in plaats van gewoon dubbel glas of enkel glas is al een hele stap vooruit. Isolatie van vloeren, gevels en daken kunt u stap-voor-stap aanpakken. Zo wordt de woning telkens energiezuiniger. Gevels worden meestal aan de binnenkant geïsoleerd, platte daken kunnen ook prima vanaf de buitenkant worden ingepakt. Kijk ook eens naar natuurlijke isolatiematerialen, bijvoorbeeld van gerecyclede spijkerbroeken!Als een spouw breed genoeg is, (minimaal 5 cm) is spouwisolatie een optie.
Let op! Als u gaat isoleren is ventilatie héél belangrijk. Doet u dat niet, dan kan condens in de constructie ontstaan, omdat het vocht niet weg kan. En dan bent u verder van huis….
Let op! Het kan zijn dat er vleermuizen in de spouw van uw huis verblijven, en dan is het niet toegestaan zonder onderzoek spouwisolatie toe te passen. Zie Natuurinclusief voor meer informatie hoe u de natuur een handje kunt helpen.
Voor nieuwbouw gelden al hoge isolatie-eisen. Dus een nieuwbouwwoning is altijd goed geisoleerd en zal ook niet meer worden aangesloten op het gas-net.
Er zijn veel alternatieven voor de ouderwetse cv-ketel. Afhankelijk van de situatie kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een aardwarmtepomp, bodemwarmtepomt, een luchtwarmtepomp, een PVT-warmtepomp, een ventilatiewarmtepomp of een hybride warmptepomp. Meest gebruikt zijn de luchtwarmtepompen die de warmte uit de lucht halen, met een buitenunit. In ruimer opgezette woongebieden is een grond-warmtepomp een opties. Als u kiest voor een hybride systeem, is het gasgebruik een stuk lager. Dit is dan wel een tussenstap richting all electric.
Gemeentes zijn hard bezig met de energietransitie. Vooral in bestaande wijken is dat een enorme klus. Het is handig om te achterhalen wat de plannen voor uw woonomgeving zijn. In Haarlem kiest men bijvoorbeeld voor een mix van opties: warmtenet, all electric warmtepompen (tijdelijk) hybride warmtepompen in het oude centrum. Laat u goed informeren door de gemeente of een installateur voordat u investeert in een warmtepomp.
Warmtepompen leveren minder heet water dan een cv-ketel. (middentemperatuur of lage termperatuur). Vloerverwarming is daarbij zeer geschikt, maar een ander type radiator is ook een optie.
Ook hier geldt weer de ‘knip’ tussen de bouwactiviteit (technisch) en de omgevingsplan activiteit (ruimtelijk). Pas als allebei de activiteiten vergunningsvrij zijn is geen vergunning nodig. Voor vrijwel alle isolatiewerkzaamheden is bouwtechnisch geen vergunning nodig.
Het is niet helemaal duidelijk of een buitenunit vergunningsvrij is. Een warmtepomp wordt gezien als onderdeel van een gebouw. Bouwtechnisch is het waarschijnlijk niet vergunningsplichtig, maar het is vaak wel een vergunningsplichtige omgevingsplanactiviteit. Het is verstandig dit na te vragen bij uw gemeente. Voor units aan de voorgevel heeft u sowieso wel een vergunning nodig, die wordt beoordeeld door de welstandscommissie. In de Welstandsnota staan vaak criteria voor het plaatsen van een warmteunit.
Voor het slaan van een bodem warmtebron moet u een melding doen, onder meer om te voorkomen dat er door te veel verschillende huizen warmte uit de grond wordt gehaald.
Let op! Warmtepompen (en airco’s) maken geluid. Sinds 2021 gelden er regels om geluidsoverlast te voorkomen. Tussen 19.00-7.00 is de maximale geluidsbelasting op de erfgrens 40 dB, overdag maximaal 45 dB. Als de unit meer geluid maakt moet deze op afstand komen te staan of hangen, of is een afscherming nodig. Kijk hiervoor ook naar de rekentool+geluid+warmtepompen+en+airco’s en de uitgebreide rekentool geluid warmtepompen. Een installateur kan u helpen met deze berekening en u adviseren over de juiste positie en eventuele maatregelen. Zie ook de website van de Vereniging Eigen Huis. Gelukkig worden warmtepompen steeds stiller!
Handig: Gemeentes hebben vaak een speciaal duurzaamheidsloket over de huizenaanpak, met informatie over subsidieregels en andere handige tips bij isoleren en energie besparen. Ook handig: verbeterjehuis.nl van de Rijksoverheid.