Met de huidige hoge energiekosten overwegen veel mensen hun huis te isoleren of extra energie op te wekken. Geen gek idee! Ga isoleren en energie besparen. Voor nieuwbouw gelden al hoge eisen als het gaat om energiegebruik. Dus als u nu een nieuwbouwwoning koopt, zal deze sowieso geen gasaansluiting meer hebben, alles gaat op (zelf opgewekte) stroom.
Wilt u aan de slag met een bestaande woning dan zal er, afhankelijk van de bouwperiode, best het een en ander moeten gebeuren om een labelsprong te maken. Helemaal van het gas af is dan nog niet zo makkelijk, maar het is zeker mogelijk! Bijvoorbeeld met een warmtepomp in combinatie met goede isolatie. Of u kiest voor een hybride systeem, met al veel minder gasgebruik.
Stap 1: Goed isoleren! Isolatiemateriaal is tegenwoordig dun, met een paar cm is al een hoge isolatiewaarde te halen. Als een spouw breed genoeg is, (minimaal 5 cm) is spouwisolatie een optie. Een andere manier na-isolatie van gevels en daken. Gevels worden meestal aan de binnenkant geïsoleerd, platte daken kunnen ook prima vanaf de buitenkant worden ingepakt.
Let op: als u gaat isoleren is ventilatie héél belangrijk. Doet u dat niet, dan kan condens ontstaan, en bent u verder van huis…..Een ander aandachtspunt: het kan zijn dat er vleermuizen in de spouw van uw huis wonen, en dan is het niet toegestaan zonder onderzoek spouwisolatie toe te passen. Zie Natuurinclusief voor meer informatie
Verduurzamen en vergunning: Isoleren aan de binnenkant is vergunningsvrij. De wijziging van een dakrand door een dik pakket isolatie is in principe niet vergunningsvrij. Zonnecollectoren en zonnepanelen zijn onder voorwaarden vergunningsvrij. Zie hiervoor de folder. Het is niet helemaal duidelijk of een buitenunit voor een warmtepomp vergunningsplichtig is. Strikt formeel wel, tenzij de unit heel klein is. In de praktijk komt het heel vaak voor dat de buitenunit zonder vergunning wordt geplaatst. Het is verstandig dit na te vragen bij uw gemeente. Voor units aan de voorgevel heeft u wel een vergunning nodig. Voor het slaan van een bodem warmtebron moet u sowieso een melding doen, onder meer om te voorkomen dat er door te veel verschillende huizen warmte uit de grond wordt gehaald.
Let op! Warmtepompen (en airco’s) maken geluid. Sinds 2021 gelden er regels om geluidsoverlast te voorkomen. Tussen 19.00-7.00 is de maximale geluidsbelasting op de erfgrens 40 dB, overdag maximaal 45 dB. Als de unit meer geluid maakt moet deze op afstand komen te staan of hangen, of is een afscherming nodig. Kijk hiervoor ook naar de rekentool+geluid+warmtepompen+en+airco’s en de uitgebreide rekentool geluid warmtepompen. Een installateur kan u helpen met deze berekening en u adviseren over de juiste positie en eventuele maatregelen. Zie ook de website van de Vereniging Eigen Huis.
Gemeentes hebben vaak een speciaal duurzaamheidsloket over de huizenaanpak, met informatie over subsidieregels en andere handige tips. Ook handig: verbeterjehuis.nl van de Rijksoverheid