Alles over steenwol isolatie

Steenwol isolatie en de voordelen ervan

Wanneer we gaan kijken naar isolatie in de bouw dan zijn er twee soorten die het meest bekend zijn. We hebben het dan over steenwol isolatie en glaswol. Beide soorten isolatie hebben hun eigen eigenschappen en kun je voor andere toepassingen gebruiken. We gaan even kijken welke dit zijn voor deze materialen.

Hoe pas je steenwol isolatie toe?

Steenwol Isolatie is in verschillende formaten en dichtheden te verkrijgen. Je kunt dit product makkelijk snijden, splitsen en buigen waardoor het voor veel toepassingen te gebruiken is. Je kunt ook gebruik maken van steenwol isolatie platen. Deze zijn vervaardigd uit vulkanisch gesteende en materialen die gerecycled zijn.

Bestendig tegen vuur

Het meest belangrijke kenmerk van steenwol isolatie is dat het goed bestand is tegen vuur. Producten van steenwol zijn onbrandbaar en geven geen rookontwikkeling. Ook verspreiden ze geen vlammen, ook niet wanneer een directe blootstelling is aan vuur. Er zijn steenwol producten die bestand zijn tegen een temperatuur van wel 1177 graden Celsius. Deze temperatuur ligt hoger dan de temperatuur die bereikt wordt tijdens een brand.

Een hoog thermisch rendement

Omdat steenwol isolatie een hoog thermisch rendement heeft zorgt het ervoor dat het de energiekosten een stuk verlaagt. Het isoleert zo goed dat het zowel verwarming geeft in de winter als verkoeling in de zomer. De waarde die ze thermische waarde noemen wordt gemeten met een R-waarde. Hoe hoger het getal hoe beter dat de isolerende waarde en werking is.

Het afstoten van water

Steenwol Isolatie houdt geen vocht vast en neemt ook geen water op. Het doet juist het omgekeerde. Het voert water af en stoot het af. Het droogt volledig uit maar het behoud wel de oorspronkelijke vorm en eigenschappen van het product. Steenwol Isolatie zal niet gaan rotten, niet gaan corroderen en het zakt ook niet uit. Doordat het geen vocht opneemt of vasthoudt zullen er ook geen bacteriën en schimmels in of op groeien.

Een druk vast materiaal

Dit drukvaste materiaal kan heel goed gebruikt worden als dakplaten. Hiermee zijn het concurrenten van de xps platen of van de verlijmde panelen. Het product dient binnen te worden gebruikt en is ideaal voor thermische toepassingen. Gebruik op woongebouwen, bij een aanbouw of zolderverbouwing is niet aan te raden. In een gebouw waar interne scheidingswanden moeten worden opgetrokken kan je het wel heel goed gebruiken.

Een natuurlijk en duurzaam materiaal

Steenwol heeft een aantal goede eigenschappen. Zo wordt het vervaardigd uit duurzame en natuurlijk grondstoffen en kan worden gerecycled. Dit is handig wanneer er een gebouw is dat niet meer gebruikt wordt en moet worden gesloopt. Alles wat er dan uit het gebouw komt kan worden hergebruikt.

Het absorberen van geluid

Doordat steenwol isolatie een hogere dichtheid heeft dan andere isolatie is het goed geschikt om te gebruiken wanneer je een ruimte wilt creëren waarin het geluid gedempt moet worden. Steenwol Isolatie vermindert de luchtstroom en de geluidsoverdracht. Doordat steenwol brandwerend is, geluidsabsorberend is, én goede thermische eigenschappen heeft, is het de meest ideale keuze om te gebruiken bij een verbouwing.

Een minimale impact op het milieu

Doordat steenwol isolatie grotendeels gemaakt is uit materiaal wat her te gebruiken is heeft het een minimale impact op het milieu. Tevens zorgt steenwol isolatie ervoor dat het gebouwen goed isoleert waardoor er ook minder energiebronnen nodig zijn om een gebouw of ruimte te verwarmen of te koelen. Dit vermindert de uitstoot van onder andere co2.