Autodelen, denk er eens over!

Autodelen doen we eigenlijk allemaal wel eens. Je leent een auto van familie of vrienden, betaalt de benzine en levert de auto weer netjes in. Een typische vriendendienst zonder vaste afspraken of regels. Officieel autodelen met een groep vrienden of buren gaat een stapje verder. Je hebt gezamenlijk een auto, deelt de vaste lasten zoals verzekering, belasting en onderhoud en maakt gezamenlijk gebruik van de auto. Autodelen is vooral handig als je niet dagelijks de weg op moet, maar wel af en toe op locaties moet zijn die niet met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Het is ook een goede vervanging van de tweede auto, die misschien wel 90% van de tijd stil staat.  

Autodelen heeft veel voordelen.

Allereerst is het voordelig vanwege de gedeelde kosten. Ten tweede is het duurzaam omdat er minder auto’s in gebruik zijn. Ten derde is het een leuke manier om iets samen met buurtgenoten te doen. En ten vierde, er ontstaat meer ruimte in de straat, dus minder parkeerdruk. Dat is niet alleen goed voor de autodeler, maar voor de hele buurt. Autodelen heeft één nadeel, en dat is dat je iets minder vrij bent en soms rekening moet houden met een ander. Je beschikt niet 100% over een eigen auto.

Autodelen is vooral in dichtbebouwde stadswijken populair.

Dit zijn de gebieden waar je nooit een parkeerplaats vindt, en waar je ook veel met het openbaar vervoer kunt doen. Maar het geeft toch een fijn gevoel om met een ‘eigen’ auto op pad te kunnen, als dat echt nodig is.

Er zijn diverse apps die het autodelen heel gebruiksvriendelijk maken, want je wil natuurlijk wel dat het allemaal makkelijk is, en je weet of je kunt beschikken over een auto. Meer deelauto’s en een grotere groep gebruikers maakt de kans groter dat er altijd een auto beschikbaar is. Wel belangrijk een goede verzekering te hebben, zodat je geen gedoe hebt als er een keer iets gebeurt met de auto. Dus doe onderzoek, bijvoorbeeld via autoverzekering vergelijken.  

autodelen