Bespaar op afvoer bouw- en sloopafval

Tijdens een verbouwing kom je er vaak niet omheen één of meerdere keren een container te huren. Ga je een container huren, dan is er nog veel te kiezen. Meestal betaal je een vast bedrag voor het plaatsen en afvoeren en betaal je per huurperiode extra bij. Ook kan het uitmaken wat je af laat voeren. Gemengd bouwafval, is duurder dan gescheiden afval. Hoe regel je slim en goedkoop het afvoeren van bouwafval? In dit artikel geven we je handige tips!

Hou je aan de regels

Ga je een container huren voor bouwafval? Het is belangrijk om je aan de regels te houden die gelden voor dat formaat. De bouwcontainer moet altijd correct worden geladen en mag niet te vol zijn. In ieder geval niet meer dan 20 cm boven de rand van de container. Als de bouwcontainer te zwaar beladen is, moet je extra betalen voor het extra gewicht, vaak een prijs per kilogram. Door je aan de regels te houden en te weten wat en hoeveel je weggooit, kun je voorkomen dat je onverwacht hoge kosten moet betalen.

Scheidt het afval

Als je bouwafval en sloopafval gescheiden afvoert, scheelt dat in de kosten. De afvalverwerkers kunnen het zuivere afval direct recyclen. Ze kijken heel kritisch, dus als je ervoor kiest hout of puin apart af te voeren, dan is het belangrijk dat er niet toch wat andere materialen, zoals kunststof tussen zitten. Dan wordt het alsnog als gemengd bouwafval gezien, en dan betaal je meer. Omdat bij sloopwerkzaamheden vaak alles tegelijk komt, kan je er dus voor kiezen meerdere bakken neer te zetten, als daar de ruimte voor is. Een andere optie is toch een deel van het afval, bijvoorbeeld kunststoffen, naar het milieuplein van de gemeente te brengen, maar hou er rekening mee dat je met grote hoeveelheden daar niet altijd terecht kan. Bitumen en dakleer kan je ook prima apart inleveren bij de gemeente. En uiteraard is het altijd goed opletten bij asbest. Dit mag absoluut niet tussen het andere afval zitten en moet in speciale zakken worden afgevoerd.

Bepaal de grootte van je container

Als je een bouwcontainer wilt huren, moet je aangeven hoe groot de container moet zijn, bijvoorbeeld 3m³, 6m³ of 10m³. Welke grootte heb je nodig? Dat hangt af van je klus of verbouwing. Veel mensen huren meestal een 6m³ puincontainer. Maar als je een kleine badkamer wilt verbouwen, is een 3m³ afvalcontainer misschien al genoeg. We raden aan om ruim te schatten hoeveel afval je verwacht. Zo voorkom je dat je een tweede container moet laten plaatsen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Kijk hoe lang je de afvalcontainer kunt houden

Hoelang heb je de container nodig? Wil je de puincontainer voor één dag huren, of wil je hem voor een paar weken of zelfs maanden houden? De maximale huurperiode van de container kan variëren afhankelijk van het containerbedrijf. Kijk daarom altijd even goed naar wat jij nodig hebt en voor hoelang om de beste keuze te maken.