Duurzame verlichting voor een groener huis

Een groen huis is niet alleen de trend van het moment, maar ook nog eens goed voor het milieu! Het kiezen van de juiste verlichting is dan ook een belangrijk aspect van een duurzaam huis. Veel huishoudens hebben lampen die veel energie verbruiken en niet zo lang meegaat. Hieronder vind je goede tips voor verlichting die niet alleen zuiniger is als het gaat om energieverbruik, maar ook nog stijlvol en sfeervol kan zijn. Duurzame verlichting is beter voor de planeet en voor je portemonnee! Lees hieronder meer.

Led verlichting

Led verlichting is de populairste vorm van duurzame verlichting. Led lampen gebruiken minder energie dan andere (traditionele) lampen zoals TL-buizen, gloeilampen en halogeenlampen. Daarnaast hebben deze lampen een langere levensduur en zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, en natuurlijk vele stijlvolle inbouwspots. Dit maakt led verlichting geschikt voor iedere ruimte in huis.

Daglicht en lichtkoepels

Natuurlijk licht is niet alleen gratis, maar ook ontzettend goed voor je. Daglicht heeft namelijk een positieve invloed op het menselijk lichaam en kan zorgen voor vermindering van stress en angst. Door het installeren van ramen en lichtkoepels kan je het daglicht naar binnen laten stromen en dus besparen op energie voor verlichting. Het gebruik van natuurlijke bronnen is duurzaam en voor je gezondheid. Je kunt het natuurlijke licht natuurlijk ook nabootsen met trimless spots. Deze inbouwspotjes zorgen namelijk voor een gelijkmatige verdeling van het licht in huis.

Slimme verlichting

Slimme verlichting is, zoals de naam al suggereert, is intelligente verlichting die je met een app op je telefoon kunt besturen. Dit is handig als je meer controle en flexibiliteit wilt over je verlichting. Zo kun je de verlichting aanpassen aan een specifieke tijd. Slimme verlichting verbruikt daarnaast minder energie dan traditionele verlichting en kan dus helpen de energierekening te verlagen.

Zonneverlichting

Zonneverlichting is verlichting die werkt op zonne-energie en onafhankelijk is van het elektriciteitsnetwerk. Dit soort verlichting is ideaal voor buitengebruik, maar er zijn ook zonneverlichting opties op de markt die geschikt zijn voor binnen. Het gebruik van zonneverlichting vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waardoor het goed is voor het milieu.

Geef oude verlichting een nieuw leven

Ten slotte is het net zo belangrijk om verspilling te voorkomen door oude verlichting op een verantwoorde manier te recycleren. Veel gemeenten bieden recyclebakken aan voor oude lampen en sommige fabrikanten hebben ook recyclingprogramma’s. Het op een verantwoorde manier recyclen en hergebruiken van oude verlichting is een kleine stap, maar het kan een groot verschil maken.

Er zijn tal van opties om te kiezen voor duurzame verlichting in je huis die ook goed is voor de planeet en je portemonnee. Creëer een groen huis voor een betere wereld!