Eenvoudig direct energie besparen

Even je huis verduurzamen, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook al zal het de meeste mensen wel duidelijk zijn dat energie steeds duurder wordt, niet iedereen  is in de gelegenheid zijn huis compleet te isoleren en vol te leggen met zonnepanelen. Maar kleine dingen kan je nu al doen!

Zet de verwarming een graadje lager

Dit is een zeer effectieve manier om minder gas te gebruiken. Het klinkt misschien als onaangenaam, maar het is gewoon een kwestie van wennen. Zoals het lichaam moet wennen aan de hitte in de zomer of op vakantie, geldt dat ook voor als het kouder wordt. Daarnaast, iets warme kleren maken dat je je comfortabel voelt. Ook kan je proberen niet het hele huis, maar alleen de ruimtes waar je veel bent te verwarmen. Om tocht te voorkomen de tussendeuren goed dicht houden. De warmte stroomt dan niet weg naar de koudere ruimtes.

Slim ventileren

Het is belangrijk om het huis goed te ventileren. Hou je het huis te lang potdicht, dan wordt de lucht vochtig en ongezond. ’s Nachts ventileren werkt het beste. Het huis is dan ’s ochtends weer lekker fris en gedurende de nacht staat de verwarming toch niet aan, of heel laag. Lucht het huis helemaal door als het buiten niet al te koud is, zodat je niet alle opgewarmde lucht naar buiten laat gaan.

Let op wassen en drogen

De was moet gedaan worden, maar wees eens kritisch op het gebruik van de droger, want dat is toch een energieslurper. Een klein nadeel van de was binnen laten drogen is dat er meer vocht in huis komt en ventilatie belangrijker is. Het beste is natuurlijk om de was buiten op te hangen. Dat kost sowieso geen stroom en het wasgoed is heerlijk fris.

Maak er een sport van

Het is natuurlijk heerlijk om even lekker onder die warme douche te blijven staan, maar probeer het eens met een timer, en kijk hoe je de tijd kan verkorten. Of maak er een wedstrijd van met huisgenoten.