Kies kleur

Kies kleur, en geen je huis een eigen sfeer. Dat klinkt leuk maar is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat doet kleur eigenlijk met je huis en je eigen gemoedstoestand. Misschien wel meer dan je denkt.

Effecten van kleur

Kleuren maken een huis gezellig, strak, modern of juist klassiek. Maar wat zijn de neveneffecten? Warme en donkere kleuren, zoals rood, oranje geven energie maar ook geborgenheid. Van groen is bekend dat het rustgevend is, net als blauw en paars. Geel geeft een vrolijk gevoel. Een combinatie van veel kleuren maakt een ruimte druk en is prikkerrijk, wat juist minder rustgevend is. Zachte tinten zijn wel goed te combineren, en geven een rustig beeld. De verschillende interieur-tijdschriften laten zien wat zo de trends en effecten zijn.

Kleur en licht

Donkere kleuren absorberen het licht, dus in een ruimte met donkere muren ervaart men minder licht dan in een ruimte met witte muren. Het meeste licht ervaart men in een witte ruimte, omdat al het licht reflecteert en dus weer terug komt in de ruimte. De muren zijn het meest bepalend, maar ook vloeren en plafonds bepalen de lichtheid van een ruimte. Een donkere vloer maakt een ruimte ook donkerder.

Kleur doet iets met de ruimte

Interessant om te weten dat kleur ook effect heeft op de ruimtelijkheid van een ruimte. Blauwe muren kiezen mensen daarom vaak om een ruimte groter te laten lijken. Rood maakt ruimtes donkerder maar ook visueel kleiner. Daarnaast zijn er nog veel andere mooie en interessante effecten. Wanden in verschillende zachte, koele tinten vergroot bijvoorbeeld de ruimtelijkheid.

Egale verflaag

Muren verven is een bevredigend klusje, zeker als je een of meerdere wanden een kleur geeft. Je ziet de ruimte veranderen en mooi worden, en ook precies waar je bent geweest. Breng altijd twee lagen muurverf aan, zodat je een mooi egale muur krijgt. Als je een wand alleen maar in wit over verft, is het lastig te zien waar je wel of niet bent geweest. Dan is het handig om in stroken te denken, bijvoorbeeld door een streepje op de vloer te zetten, zodat je weet waar je wel en niet bent geweest.

Onderlagen

Bij het verven met muurverf is het altijd verstandig eerst te behandelen met zogenaamde voorstrijk. Het is een soort melk die heel makkelijk is op te brengen, en waardoor de muurverf veel beter pak. Het is iets anders dan grondverf, die binnen vooral gebruikt wordt voor houtwerk. Grondverf maakt de ondergrond egaler, maar het is vooral aan te raden omdat de uiteindelijke lak of verf veel beter pakt op de grondverf. Het loont de moeite goede grondverf toe te passen.

kleur