Natuurlijke verlichting, gebruik het maximaal!

Waarschijnlijk wist je al dat natuurlijke lichtinval in huis belangrijk is, maar misschien weet je nog niet hoe je dit optimaal kunt benutten. Natuurlijke verlichting kan zorgen voor een prettigere sfeer in huis, maar het heeft ook invloed op jouw gezondheid en welzijn. Het is dan ook belangrijk dat je jouw huis goed inricht om maximaal gebruik te maken van de natuurlijke lichtinval. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen, zodat je jouw huis op een natuurlijke manier kunt verlichten.

Dakramen en lichtstraten

Dakramen en lichtstraten zijn aanpassingen die gegarandeerd zorgen voor maximale belichting in huis. Ze creëren een lichte en ruimtelijke uitstraling. Dakramen zijn perfect voor ruimtes met schuine daken, zoals op zolder. Een lichtstraat is dan weer goed om een groter oppervlak te belichten en biedt het perfecte middel om elke ruimte in huis op te laten bloeien.

Maak gebruik van vitrage

Hoewel zware gordijnen zorgen voor privacy, kunnen ze er ook voor zorgen dat er minder natuurlijk licht naar binnen schijnt. Door gebruik te maken van vitrage wordt veel meer licht toegelaten, waardoor de ruimte niet te donker wordt.


Houd de ramen vrij

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ramen altijd vrij zijn. Plaats geen hoge of grote meubels voor het raam en houd ze schoon. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen blokkeren onbewust veel natuurlijk licht door deze obstakels. Door de ramen vrij te houden, komt er meer natuurlijk licht de ruimte in.

Lichte kleuren

Het gebruik van lichte kleuren op de muren en meubels kan helpen om natuurlijk licht te reflecteren en verspreiden. Donkere kleuren kunnen het licht absorberen, waardoor aanpasbaarheid van de hoeveelheid daglicht moeilijk wordt. Hierdoor kun je in de middag soms een donker hoekje hebben, terwijl het buiten wel helder is.

 
Maak gebruik van licht doorlatende materialen

Maak in meubels of decoratieve materialen gebruik van licht doorlatende gedeeltes. Zo zijn er kasten te vinden die in het front doorschijnende delen hebben, of worden planken zo aangebracht dat ze het licht door laten schijnen. Ook spiegels en glazen accessoires geven de indruk van meer licht in de ruimte.

Natuurlijke verlichting heeft een grote impact op de algehele sfeer van het huis en staat bekend om de voordelen voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk dat je zorgt voor optimale natuurlijke belichting in huis. Door een lichtstraat te installeren, lichte kleuren te gebruiken, glaswerk en spiegels op strategische plekken te zetten, vitrage te gebruiken, de ramen vrij te houden en licht doorlatende materialen te gebruiken, creëer je meer natuurlijk licht in je woning. Met deze tips ben je klaar om te genieten van een lichte en sfeervolle woning!