Nieuwe kozijnen, wat komt er allemaal bij kijken?

Kozijnen zijn de meest beeldbepalende onderdelen van een huis, en bouwtechnisch best ingewikkeld. Hieronder een aantal tips om tot de juiste beslissing te komen.

Moeten de kozijnen écht vervangen worden?

Als kozijnen goed worden onderhouden, blijven ze jaren goed. Veel oude huizen hebben grenen kozijnen, prachtig stevig hout dat nu haast niet meer te krijgen is. Laat nog eens goed naar de kozijnen kijken, want als ze goed zijn, en alleen een beetje moeten worden opgeknapt, dan is het echt de moeite waard ze te behouden. Zulk goed hout krijg je nergens meer!

Zoek naar een kozijn dat goed past bij de architectuur

Nieuwe kozijnen kunnen het aanzien van een woning behoorlijk veranderen. Let er maar eens op en je ziet direct het verschil tussen dikke kozijnen, draaikiep ramen en draaiende ramen. Ook de positie en de kleur van kozijnen bepalen het beeld van een woning. Probeer de kozijnen zo te kiezen dat het past bij de stijl van de woning. Een aannemer kan daarbij adviseren. Of kijk voor kunststofkozijnen in Friesland eens hier.

Voor grotere veranderingen is mogelijk een vergunning nodig

Kozijnen, deuren en ramen aan de voorkant mogen vervangen worden, als het uiterlijk gelijk blijft. Zo niet, dan is formeel een vergunning nodig om de wijziging te mogen uitvoeren. Aan de achterkant zijn de regels minder streng. Bij monumenten zijn de regels nog strenger, en mag eigenlijk alleen een exacte vervanging zonder vergunning.

Denk aan goede ventilatie

Nieuwe kozijnen zorgen voor een betere isolatie door HR++ dubbel glas en goede kierdichting. Daardoor komt er niet vanzelf verse lucht in de woning, en kan vocht ontstaan. Te openen ramen hebben vaak een kierstand, maar bij een niet te openen raam is het verstandig ventilatieroosters op te nemen. Ook kan het nodig zijn geluidswerende maatregelen te nemen in combinatie met ventilatie, bijvoorbeeld bij een woning in de buurt van het station.

Kies bewust

Nieuwe kozijnen aanschaffen is een behoorlijke investering. Denk goed na over de voor- en nadelen van kunststof, metaal of hout. Houten kozijnen zijn vaak wat slanker dan kunststof kozijnen, maar vragen natuurlijk eens in de zoveel jaar onderhoud. Metalen kozijnen zijn weer een stuk duurder. Het vergelijken van de voor en nadelen is daarom aan te raden, en laat ook door verschillende partijen een offerte maken. Hou ook rekening met de  aftimmering van de kozijnen aan de binnenkant, zodat het er allemaal netjes uit komt te zien. Vraag bij de offerte of dat bij de prijs is inbegrepen.