Vergroot je woning met een overkapping

Wat is er fijner dan een overdekte buitenruimte in je tuin. Een prettige plek bij het huis waar je in de schaduw of droog zit. Een overdekte buitenruimte direct aan de woning kennen we als veranda, vooral een typisch kenmerk van huizen in de tropen, waar het altijd warm genoeg is om buiten te zijn, maar soms te zonnig of tijdens de regentijd te nat. Maar ook in Nederland is een overdekte buitenruimte prettig. De zomers worden óf warmer, óf natter. Dan is het fijn om een plek te hebben om droog óf in de schaduw te zitten. Een heerlijke plek om te lezen of vrienden te ontvangen. Je kunt er heerlijk genieten van je Tuinmeubelshop tuinmeubelen. Ideaal omdat je stoelen en kussens niet hoeft op te ruimen als het regent en er dus een gezellige plek van kunt maken.

Wat is een goede plek voor een overkapping?  

Een overdekte buitenruimte kan direct tegen de woning geplaatst worden, of juist halverwege of achterin de tuin. Het nadeel van een veranda direct tegen de woning is dat het aardig wat daglicht wegneemt, vooral in de winter is dat jammer. Achterin de tuin is leuk omdat je daar dan een hele andere wereld kunt creëren. Zo ben je thuis maar toch even weg.

Een overkapping in de achtertuin, of deze nou tegen de woning of los staat, is meestal vergunningsvrij. Doe de vergunningcheck om dit na te gaan. Aan de voorkant van de woning is een overkapping nooit vergunningsvrij. Een pergola, zonder dak, is tot 2,5 hoogte wel vergunningsvrij. Het afdak creëer je dan door de pergola te laten begroeien.

De voordelen van meer groen

Een oververhitte tuin komt meestal door te veel steen en te weinig groen. Als je met je tuin aan de slag gaat, denk dan ook eens aan klimplanten tegen de overkapping en schutting of een groen dak. Planten absorberen de warmte en koelen de tuin tijdens hete zomerdagen. Met een grasdak en groene perken absorbeer je het regenwater en is de kans op overstromingen minder groot. Heb je (nog) geen groene vingers, begin dan met een paar potten, of zet een vlinderplant neer, dat lukt altijd!