Waarom kiezen voor een groene tuin?

Een vakantiegevoel in je eigen tuin, wie wil dat niet! De lange zomer van 2022 heeft weer eens bewezen dat het behoorlijk warm kan worden in Nederland, en dat we ons moeten gaan voorbereiden op warme en droge periodes, maar ook op heftige hoosbuien. Kies daarom voor een groene tuin, niet alleen omdat het zoveel mooier is. Hieronder de voordelen van een groene tuin, voor je eigen plezier én je woonomgeving.

Hoosbuien opvangen

Allereerst zorgt een groene tuin ervoor dat regenwater de bodem inzakt en niet hoeft worden afgevoerd via het riool. Vooral bij stevige hoosbuien kan het watersysteem in de problemen komen, waardoor straten en trottoirs blank komen te staan. Daarom is het beter een deel van het regenwater op te vangen in de tuinen. Hou daarbij als stelregel minimaal 50% van het tuinoppervlak aan.

Droogte tegengaan

Naast hoosbuien krijgen we ook steeds meer te maken met langere periodes van droogte. Groene tuinen houden het water beter vast dan een betegelde tuin. Het is daarnaast handig om het regenwater op te vangen in één van de vele soorten en maten regentonnen die te krijgen zijn. Ze nemen minder ruimte in dan je denkt en hebben meestal een handig kraantje om je gieter onder te zetten. Zo kan je makkelijk je groene tuin onderhouden, en hoef je niet kostbaar drinkwater te gebruiken om je tuin water te geven.

Verkoeling

Groene tuinen zorgen voor koelte op hete dagen. Tegels worden langzamerhand warm en houden de warmte vast, terwijl planten juist de warmte tegenhouden. Bomen geven natuurlijk ook de nodige schaduw en kunnen ook dienen als een natuurlijk zonwering waardoor het in huis koeler blijft. Een tuin of balkon is nooit te klein voor een paar planten. In een strookje van 10 cm langs je voorgevel kunnen al de mooiste planten groeien, zoals een Roos, Blauwe Regen of Stokrozen. Een leiboompje langs je schutting geeft een veel leuker beeld dan het kale hout, kies je voor een appelboom, dan heb je in september ook nog eens heerlijk zelfgekweekte appels.

Als alle tuinen voor ongeveer de helft bestaan uit groen, heeft dat een positief effect op de temperatuur van een heel woonblok of wijk. Dan is er, met een mooi woord, minder sprake van hittestress en geniet iedereen meer van het zomerse weer, bijvoorbeeld in een vidaxl tuinsalon.   

Een groene tuin goed voor mens en dier

Planten en bomen zijn ook goed voor de biodiversiteit, de vogels, de insecten en andere dieren die altijd op zoek zijn naar eten en een schuilplaats. Maar natuurlijk heeft de mens ook baat bij groen: het ontspant, ontstresst en is gezond doordat het fijnstof opvang. Een groene tuin heeft bovendien een betere akoestiek dan een betegelde tuin. Geluiden worden door het groen gedempt waardoor je in je achtertuin meer privacy ervaart en niet alle gesprekken letterlijk hoeft te volgen. Daardoor kan je makkelijker ontspannen. Dan is het heerlijk zitten in je vidaxl tuin, waar je tussen de planten geniet van de zon, de schaduw en de vogeltjes.