Wat zijn zoal de werkzaamheden van een stukadoor?

Wat zijn zoal de werkzaamheden van een stukadoor? Voornaamste is dat een stukadoor vlakken glad en gelijkmatig afwerkt. De stukadoor maakt ruimtes mooi. Net als de schilder komt de stukadoor aan het eind van de bouw of verbouwing. Als de stukadoor is geweest weet je dat het werk bijna af is en het afwerken kan beginnen. Maar wat doet de stukadoor zoal?

Werkzaamheden van een stukadoor

Stukadoors kunnen zowel binnen als buiten werken, met verschillende soorten pleister zoals traditioneel kalkpleister en moderne synthetische pleisters. Stukadoors beginnen meestal met het voorbereiden van oppervlakken door deze schoon te maken en eventuele scheuren of gaten te vullen. Om vloeren te beschermen kan het verstandig een zogenaamde stucloper neer te leggen, dik scheurvast materiaal zodat door al de rommel van het stucwerk de vloer in tact blijft. Indien nodig wordt stucgaas en stucprimer gebruikt. Daarna mengen ze het pleisterwerk volgens de instructies van de fabrikant en brengen het aan op de muren en plafonds. Vervolgens strijken ze het pleisterwerk glad en werken het af om een mooi en gelijkmatig oppervlak te creëren. Dit doen ze met behulp van verschillende gereedschappen zoals troffels, rechte randen en drijvers. Om strakke en sterke hoeken te maken gebruikt de stukadoor speciale hoekprofielen. Zij kunnen ook decoratieve afwerkingen aanbrengen zoals kroonlijsten, kooflijsten en plafond rozetten.

Glad stukwerk

Glad binnenstukwerk is voor zowel een verbouwing als nieuwbouw absoluut noodzakelijk. Zonder een glad en gelijkmatig oppervlak van muren of plafonds is het niet mogelijk te  schilderen of behangen. Vaak worden de vlakken daarom nog een keer vlak geschuurd, zodat er helemaal geen oneffenheden meer in het stukwerk zitten. Bij renovatieprojecten is het iets lastiger een echte vlakke muur te krijgen, omdat de ondergrond vaak minder vlak is. Dan moet de stukadoor meer materiaal gebruiken om de wand helemaal gelijkmatig te krijgen. Bij nieuwbouw is een dunnere laag vaak al voldoende.

Het is een zwaar beroep

Het stukadoorsvak is fysiek zwaar want het materiaal dat opgebracht moet worden is dik en zwaar. Vooral het stuken van een plafond is zwaar en vraagt naast precies werken om een goed uithoudingsvermogen. Stukadoors werken met ladders en steigers om goed bij de hogere vlakken te kunnen komen. Er gaan op een dag veel zakken van 25 kg door heen, die de stukadoor vaak zelf naar de bouw brengt. Dat stucadoors iets vaker pauzeren is niet verwonderlijk. Al met al is het een dankbaar maar zwaar beroep.