Een zonnige toekomst

Vier redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Zonne-energie is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te installeren en op deze manier hun eigen energie op te wekken. Maar waarom zou je eigenlijk voor zonnepanelen kiezen? In dit artikel geven we je 4 redenen om voor zonnepanelen te kiezen.

Bijdragen aan een duurzame wereld

Een van de belangrijkste redenen om voor zonnepanelen op een plak dak (of op een ander dak) te kiezen is duurzaamheid. Door gebruik te maken van zonne-energie verklein je je bijdrage aan de wereldwijde CO-2 uitstoot, en daarmee je ecologische voetafdruk. Zonne-energie is onuitputtelijk, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals gas en olie. Met zonnepanelen doe jij ook mee aan de energietransitie en draag je bij aan een duurzame wereld. Alles wat niet via een energiecentrale hoeft worden opgewekt is meegenomen.

Besparing op energiekosten

Een andere belangrijke reden om voor zonnepanelen te kiezen is de besparing op energiekosten. Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op, waardoor je minder afhankelijk bent van energieleveranciers. Dit betekent dat je minder geld hoeft uit te geven aan energierekeningen en uiteindelijk geld bespaart. In sommige gevallen kun je zelfs geld verdienen door energie terug te leveren aan het energienetwerk. Omdat het stroomnet nog moet worden uitgebreid, is salderen maar beperkt mogelijk. Daarom is het soms niet voordelig een heel dak vol te leggen, maar is het efficiënter en voordeliger te kiezen voor een aantal kleine zonnepanelen met verschillende oriëntaties. Overleg dit met een expert.  

Steeds meer electrisch

De energie-transitie heeft tot gevolg dat we langzamerhand overgaan op all electric. Met de stroom van zonnepanelen kan je de accu van je (toekomstige) electrische auto opladen, electrisch koken, fietsen enzovoort. Ook de verwarming van huizen en kantoren is steeds meer electrisch. Warmtepompen en airco-systemen werken allemaal op elektriciteit. Dan is het handig wat extra elektriciteit op te wekken.  

Weinig onderhoud nodig

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het enige wat je hoeft te doen is ze af en toe schoonmaken om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven werken. Doe dit bij voorkeur met regenwater, omdat daar minder kalk in zit dan in kraanwater. Daarnaast gaan zonnepanelen over het algemeen 25 tot 30 jaar mee, dus je hebt er lang plezier van.