Waar let je op bij de aanschaf van Zonnepanelen?

Zonnepanelen, waarom niet. Je wekt zelf stroom op en daardoor is je energierekening lager. Tot zover een logisch verhaal. Maar er zijn wel een paar dingen om op te letten.

Ga na met hoeveel zonnepanelen je het meest gunstig uit bent. Logische gedachte is: hoe meer hoe beter. Maar dat is niet helemaal waar. Want als je veel méér stroom opwekt dan je verbruikt, zal je vanaf 2031 daar geen vergoeding meer voor krijgen. Tussen nu en 2031 wordt het percentage dat voor dezelfde prijs kan worden terug geleverd, het zogenaamde salderen, afgebouwd. Dus probeer het aantal zonnepanelen af te stemmen op het stroomgebruik, zodat je de kosten er zo snel mogelijk uit haalt. Een gespecialiseerd bedrijf kan dit allemaal netjes uitzoeken en uitrekenen.

Check voor het totaal plaatje ook nog even de subsidie zonnepanelen.  Landelijke subsidie is afgeschaft maar sommige gemeentes geven nog wel subsidie. Ook voor groendaken in combinatie met zonnepanelen. 

Meestal zijn zonnepanelen vergunningsvrij 

Gelukkig hoef je dus meestal geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar er zijn situaties dat je wel even de regels moet checken. Bijvoorbeeld in een beschermd stads-of dorpsgezicht. Daar zijn panelen alleen vergunningsvrij in het achterdakvlak. Op monumenten zijn zonnepanelen niet vergunningsvrij. In een voordakvlak zijn ze vergunningsvrij maar gelden er wel enkele regels.

Welke daken zijn geschikt?

Bijna ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er genoeg zon op het dak komt. Dus een schuin dak waar een grote boom voor staat is niet het meest gunstige dak. Ook een dakvlak op het noorden is niet geschikt voor zonnepanelen. Platte daken zonder schaduw zijn ideaal. De panelen kunnen gericht naar het zuiden, westen of oosten. Een combinatie van verschillende oriëntaties is interessant omdat daardoor de opbrengst geleidelijk is, dus minder piekt. Om te voorkomen dat de panelen door wind wegwaaien, moeten ze vastgemaakt of verzwaard worden. Het dak moet dus daar wel sterk genoeg voor zijn.

Lukt het niet op het hoofdhuis, dan is het misschien een idee om op een schuurtje wat panelen te leggen. En is ook dat niet mogelijk, dan zijn er nog andere opties om zelf zonne-energie op te wekken. Bijvoorbeeld collectief. Veel informatie hierover vind je op de website van Energie Samen. Hier vind je energie coöperaties in de buurt, en hoe je zelf collectieve zonnestroom kunt opwekken, bijvoorbeeld op een dak van een school of gymzaal in de buurt. Dan doe je toch mee aan de energietransitie.