Nederland klimaatneutraal in 2050

In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. Dit betekent 100% circulair en 0% gebruik van fossiele brandstoffen. Dit betekent ook leven zonder afval omdat we alle hergebruiken terugbrengen in de materiaalketen, of natuurlijke materialen gebruiken. Voor de bouw een grote uitdaging! Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen?

Hoe staan we er voor?

Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat 13 procent van de materialen die op de markt worden gebracht hergebruikte materialen zijn. Dat zou over 27 jaar dus 100 % moeten zijn! De bouw en wegenbouw maakt al relatief veel gebruik van gerecyclede materialen. Denk aan vermalen beton, het hergebruiken van staal en het gebruik van gerecycled glas in isolatieplaten. Voor kunststof bouwmaterialen wordt voor een deel gebruik gemaakt van gerecycled plastic, met name pvc. Het is al goed mogelijk kunststof gevelplaten zoals Trespa te kopen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. In de openbare ruimte zie je al veel gebruik van gerecycled kunststof, zoals zittingen van bankjes, steigers en paaltjes.

Hergebruik van kunststof

Het gebruik van kunststof heeft een enorme vlucht genomen. De verpakkingsindustrie neemt 40% van al het kunststof voor haar rekening, 20% wordt gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld in kunststof gevelplaten. De rest gaat op aan o.a. consumentengoederen en auto’s. Veel kunststof wordt op dit moment nog niet geproduceerd uit hergebruikt plastic. Omdat er veel verschillende typen kunststof zijn die lastig te scheiden zijn, beland helaas nog een groot deel van het kunststof, samen met ons huisvuil, in de verbrandingsoven. In Nederland bestaat nu slechts 10% van de kunststof producten uit hergebruikt kunststof. In de bouw zal in de toekomst veel kunststof vrij komen en waarschijnlijk beter gescheiden en hergebruikt.

Wat kan jij doen als je gaat verbouwen?

Ook al zal je niet het verschil maken, overweeg toch duurzaam te verbouwen. Kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor duurzaam geproduceerde, gerecyclede of bio-based materialen. Zo help je mee aan Nederland klimaatneutraal in 2050! Op de diverse websites van bouwmaterialen leveranciers zie je duidelijk een trend en meer aandacht voor duurzame bouwmaterialen. Alhoewel het niet altijd makkelijk is, want naast duurzame producten wil je ook een goede isolatie-waarde. Veel isolatieplaten bestaan uit chemische verbindingen en zijn niet her te gebruiken. Kies je voor materialen met een lange levensduur, zoals kunststof gevelplaten, dan is dat wellicht niet het meest duurzaam geproduceerde materiaal, maar het is wel onderhoudsvrij en heeft een lange levensduur.