Verbouwen, meestal geen pretje

Een verbouwing, meestal geen pretje.

Verbouwen, niet iedereen is er voor gemaakt. Verbouwen is vermoeiend, loopt meestal uit en is duurder dan je hoopte. Na onze verbouwing denk ik elke dag, wat was het een vreselijke tijd, maar gelukkig ook, wat heerlijk dat we het hebben gedaan. Tijdens onze verbouwing maakten wij een paar klassieke beginnersfouten.

Ten eerste was onze de aannemerskeuze onzorgvuldig.

We wilden zo snel mogelijk aan het werk en namen weinig tijd voor de zoektocht naar de aannemer die het beste paste bij de klus. De eerste de beste aannemer die beschikbaar was en waar we wel een redelijk gevoel bij hadden is het geworden. Achteraf bleek dat deze aannemer bijvoorbeeld helemaal niet geïnteresseerd was in goede isolatie, terwijl wij daar hele specifieke ideeën bij hadden. Hij was op zich geen slechte aannemer, maar deed het wel op zijn manier. Als we vooraf beter hadden gekeken naar zijn kwaliteiten, hadden we hem niet gekozen.

Ten tweede liep de verbouwing enorm uit.

We zouden in december klaar zijn, maar het werd mei. Ook dat wisten we eigenlijk al van te voren, maar we wilden het gewoon niet weten. De aannemer zei dat het, als alles mee zit, in december klaar zou zijn, maar alles zat tegen. Vooral het bestellen van nieuwe kozijnen was een grote tegenvaller. Dit duurde zeker drie maanden langer dan verwacht, en zonder kozijnen kan je heel veel niet afmaken. Uiteindelijk waren we zelf te laat met het bestellen van de vloerbedekking, en werd het dus mei.

Ten derde hadden we te weinig grip op de kosten.

Om deze te drukken hebben we zelf veel sloopwerk gedaan en uiteindelijk ook het schilderwerk, waardoor het nog enigszins meeviel. We hebben de kosten te laag in geschat, en ook alle extra kosten, zoals btw en transportkosten niet goed meegerekend. De factuur van de aannemer viel dus uiteindelijk behoorlijk tegen. We hebben ons rijk gerekend door te denken dat het allemaal wel mee zou vallen, terwijl we wisten dat verbouwingen nooit meevallen. Gelukkig hadden we een bouwdepot dat in de kosten kon voorzien, naast de spaarpot die we hadden om de verbouwing te betalen. We hebben ook nog gekeken naar de mogelijkheden van een persoonlijke lening. Dit leek wel mogelijk maar vonden we toch te begrotelijk. Ook een persoonlijke lening moet je net als een hypotheek aflossen met een behoorlijke rente, dus we zouden er dan nog jaren extra vaste lasten bij krijgen.

Het is dus echt de moeite waard om met meerdere aannemers kennis te maken, meerdere offertes aan te vragen en goede afspraken te maken over de planning. Ook al is verbouwen meestal geen pretje, een goede voorbereiding helpt wel.