Aanpassingen huurwoning

Mogelijkheden aanpassen huurwoning

Overweeg je om een woning te huren, maar zou je deze graag willen aanpassen? Hou er dan rekening mee dat je een huurhuis niet zomaar mag verbouwen. Je hebt eigenlijk altijd toestemming van de verhuurder nodig.

Kleine veranderingen

De kans is vrij groot dat je in een pas gehuurde woning, bijvoorbeeld eentje die je online via Rentola vond,  kleine veranderingen aan wilt brengen. Wijzigingen aan een huurwoning die je eenvoudig kunt terugdraaien, zijn meestal geen probleem. Denk wat dit betreft aan gaatjes in de muren voor het ophangen van een wandrek of het verlengen van het aanrechtblad. Voor dit soort zaken heb je geen toestemming van de verhurende partij nodig. Als je de huur opzegt en verhuist, moet je de woning vaak wel weer in originele staat terugbrengen. Kleine aanpassingen kun je in de meeste gevallen voor weinig kosten terugdraaien. Soms wil een volgende huurder de door jou gemaakte wijzigingen overnemen. Je maakt dan onderling afspraken over de eventuele kosten van de overname.

Renovatie: toestemming vragen

Zit je te denken over grote aanpassingen aan de huurwoning? Dan kun je dat alleen doen als de verhuurder dat goed vindt. Voorbeelden van grote verbouwingen zijn: het vervangen van de keuken, een aanbouw maken, een dakkapel plaatsen en de badkamer aanpassen. Met zo’n project is het mogelijk je woongenot te vergroten. Voordat je aan de slag gaat, zul je met een voorstel voor de woningverbetering naar de verhuurder moeten stappen. De renovatie van de woning kan ook voordelen voor de verhuurder opleveren, zoals een stijging van de waarde van het huis of het appartement. In bepaalde gevallen zal een verhuurder zelfs bereid zijn mee te betalen aan de kosten. Maak over de gehele verbouwing dus heldere afspraken met elkaar. Een weigering moet de verhuurder overigens goed onderbouwen. Redenen om te weigeren zijn: de woning daalt door de renovatie in waarde of de woning is na de aanpassing minder aantrekkelijk voor nieuwe huurders.

Noodzakelijke aanpassingen

Het kan ook voorkomen dat een bepaalde aanpassing noodzakelijk is, omdat je een handicap of ziekte hebt. Misschien kun je de trap niet meer opkomen en heb je op een bepaald moment een traplift nodig. Met zo’n oplossing kun je langer op dezelfde plek blijven wonen. Het is in zulke gevallen mogelijk om op basis van de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, een aanvraag voor de aanpassing te doen bij de gemeente. Als de gemeente akkoord is en een vergoeding geeft, dien je de verhuurder hiervan op de hoogte te stellen. Deze heeft namelijk het recht om mee te denken over de door jou gewenste aanpassing. Voor het aanpassen vergoedt de gemeente overigens meestal alleen de goedkoopste adequate oplossing. Zodra je weer verhuist, hoef je de aanpassing niet te verwijderen. Heb je een kleine lichamelijke beperking, maar nog geen recht op aanpassing van je woning in het kader van de WMO? Dan dien je altijd toestemming aan de verhuurder te vragen. Ook in dit geval hoef je bij een verhuizing de aanpassing niet ongedaan te maken.