Isoleren, energie en warmte!

Met de huidige hoge energiekosten overwegen veel mensen hun huis te isoleren of extra energie op te wekken. Geen gek idee! Voor nieuwbouw gelden al hoge eisen als het gaat om energiegebruik. Dus als u nu een nieuwbouwwoning koopt, zal deze sowieso geen gasaansluiting meer hebben, alles gaat op (zelfopgewekte) stroom.

Wilt u aan de slag met een bestaande woning dan zal er, afhankelijk van de bouwperiode, best het een en ander moeten gebeuren om een labelsprong te maken. Helemaal van het gas af is dan nog niet zo makkelijk, maar het is zeker mogelijk! Bijvoorbeeld met een warmtepomp in combinatie met goede isolatie. Of u kiest voor een hybride systeem, met al veel minder gasgebruik.

Stap 1: Goed isoleren! Isolatiemateriaal is tegenwoordig dun, met een paar cm is al een hoge isolatiewaarde te halen. Als een spouw breed genoeg is, (minimaal 5 cm) is spouwisolatie een goede keus. Gevels worden meestal aan de binnenkant geïsoleerd, maar daken kunnen ook prima vanaf de buitenkant worden ingepakt. Genoeg mogelijkheden.

Let op: als u gaat isoleren is ventilatie héél belangrijk. Doet u dat niet, dan kan condens ontstaan, en bent u verder van huis…..Let op: het kan bijvoorbeeld zijn dat er vleermuizen in de spouw van uw huis wonen, en dan is het niet toegestaan zonder onderzoek spouwisolatie toe te passen. Zie Natuurinclusief voor meer informatie

Verduurzamen en vergunning:  Zonnecollectoren en zonnepanelen zijn onder voorwaarden vergunningsvrij. Zie hiervoor de folder. Het is niet helemaal duidelijk of een buitenunit voor een warmtepomp vergunningsplichtig is. Strikt formeel wel, tenzij de unit heel klein is. In de praktijk komt het heel vaak voor dat de buitenunit zonder vergunning wordt geplaatst. Het is verstandig dit na te vragen bij uw gemeente. Voor het slaan van een warmtebron moet u sowieso een melding doen, om te voorkomen dat er door te veel verschillende huizen warmte uit de grond wordt gehaald.

Let op! Warmtepompen maken geluid.  Vereniging Eigen Huis geeft veel informatie over warmtepompen en geluid en andere informatie over het plaatsen van een warmtepomp.

Gemeentes hebben vaak een speciaal duurzaamheidsloket over de huizenaanpak, met informatie over subsidieregels en andere handige tips. Ook handig: verbeterjehuis.nl van de Rijksoverheid