Maak uw huis energie neutraal!

Voor nieuwbouw gelden al hoge eisen als het gaat om energiegebruik. Gaat u aan de slag met een bestaande woning dan zal er, afhankelijk van de bouwperiode, best het een en ander moeten gebeuren om een labelsprong te maken. Gelukkig kan dit voor het grootste deel zonder vergunning. Het is leuk om zelf energie op te wekken, maar het beste is toch eerst te kijken waar uw huis beter geïsoleerd kan worden. Vloeren, daken, gevels, ramen, de zogenaamde thermische schil moet op orde zijn voordat het echt zin heeft om te denken aan bijvoorbeeld een warmtepomp systeem of een helemaal zelfvoorzienend huis, zonder gasaansluiting.

Isolatiemateriaal is tegenwoordig dun, met een paar cm is al een hoge isolatiewaarde te halen. Als een spouw breed genoeg is, (minimaal 5 cm) is spouwisolatie een goede keus. Gevels worden meestal aan de binnenkant geïsoleerd, maar daken kunnen ook prima vanaf de buitenkant worden ingepakt. Genoeg mogelijkheden. Gemeentes hebben vaak een loket om te informeren over de huizenaanpak, en kunnen informatie geven over subsidies.

Let op: als u gaat isoleren is ventilatie héél belangrijk. Doet u dat niet, dan kan condens ontstaan, en bent u verder van huis…..