Het slechte nieuws blijft maar komen. Inflatie, prijsstijgingen, hoge energiekosten en een onzekere wereld zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt. De Nederlandse overheid probeert de schade zoveel mogelijk te beperken, met onder andere het prijsplafond voor gas, en de eenmalige compensaties eind vorig jaar. Wat kunnen we zelf doen om het leed nog enigszins binnen de perken te houden.
Wat blijkt is dat wij Nederlanders goed kunnen besparen. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, toen duidelijk werd dat de gasprijzen hoger zouden worden, hebben de huishoudens gemiddeld 30% minder gas gestookt. Het gasverbruik is dus enorm gedaald. Iedereen die je spreekt is wel wat beter gaan letten op de thermostaat. Dan maar iets minder behaaglijk en een dikkere trui. Wat ook blijkt is dat het lichaam er aan went, dus na een paar maanden is 19 graden prima, terwijl eerder 20 of 21 graden gewoon was. Let erop dat je wel voldoende blijft ventileren, maar doe dat als de verwarming toch al uit staat, bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan.
Heel simpel, maar ook dat het helpt echt. Lang douchen is heerlijk, maar het is niet goed voor de gasrekening. Twee minuten douchen is tegenwoordig de ‘norm’ langer hoeft niet. En wat te denken van eens wat minder vaak douchen. Ook wassen kan anders, door kortere programma’s, lagere temperatuur en centrifugeren op hoge toeren, zodat de was sneller droogt.
Neem alle vaste lasten nog eens onder de loep. Heb je wel de goedkoopste zorgverzekering die bij je past? Is je autoverzekering nog de meest voordelige? Blijf je lang bij dezelfde maatschappij, dan is de kans groot dat je steeds minder voordelig uit bent. Ook energieleveranciers geven nieuwe klanten mooie kortingen, maar bestaande klanten zijn minder goed uit. Het is een vreemd, maar loyaliteit wordt niet beloond. Bekijk ook eens welke incasso’s je hebt, zijn ze allemaal nog nodig? Noteer tot wanneer je een abonnement uiterlijk kunt opzeggen, zodat je niet weer een jaar moet betalen terwijl je dat niet wilde. Loop dus regelmatig even alle afschrijvingen af om te kijken of er iets tussen zit waar je geen baat bij hebt.
Een energiezuinig huis is goed geïsoleerd. Dit is niet zomaar geregeld, en is ook een flinke investering. Let bij het isoleren altijd goed op de vochthuishouding in de muren en het dak. Als het huis helemaal dicht is, kan het vocht blijven hangen en uiteindelijk in de constructie terecht komen. Schimmel en rotting is daarvan het gevolg. Zorg dus voor ventilatie, door roosters in de ramen en dakramen, of door een warmteterugwininstallatie. Ook zonnepanelen kunnen de energiekosten drukken. Zorg dat het aantal panelen in overeenstemming is met het gebruik. Salderen is binnenkort niet meer mogelijk. Zie [waar let je op bij de aanschaf van zonnepanelen]