Voor uw privacy en veiligheid en om een tuin of perceel af te bakenen is het gebruikelijk een erfafscheiding te maken. Tot 1 meter hoog zijn erfafscheidingen rond een perceel met een woning altijd vergunningsvrij. Dit is landelijk bepaald via het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. De regels voor erfafscheiding hoger dan 1 maar lager dan 2 meter staan in het Omgevingsplan van uw gemeente. Voorlopig onder artikel 22.27. Deze regels gelden alleen als een plan ook voldoet aan het betreffende bestemmingsplan!
een erf- of perceelafscheiding, als wordt voldaan aan de volgende eisen:
In aanvulling op artikel 22.27, onder f, onder 3°, van de bruidsschat wordt onder de lijn, bedoeld in dat onderdeel, verstaan: de lijn die loopt langs de voorkant van dat hoofdgebouw en vanaf daar evenwijdig loopt met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied zonder het hoofdgebouw te doorkruisen of in het gebouwerf achter het hoofdgebouw te komen.
De regel is dus dat ook langs zijtuinen grenzend aan openbaar toegankelijk gebied, de erfafscheidingen niet hoger dan 1 meter zijn! Aan een achterpad dat alleen voor de ontsluiting van de tuinen is bedoeld, mogen erfafscheidingen wel tot 2 meter hoog zijn.
Let op! De regels kunnen per gemeente verschillen. Kijk daarvoor in het Omgevingsplan (artikel 5 en/of artikel 22.27) Daarin kan de gemeente bijvoorbeeld hogere erfafscheiding vóór de woning toestaan én daar voorwaarden aan stellen. Zo heeft de gemeente Haarlemmermeer als voorwaarde voor een hogere erfafscheiding aan de voorzijde dat deze bestaat uit gaasconstructies die volledig begroeid kunnen worden.
Let op! Bij of aan monumenten en beschermd dorps- en stadsgezichten gelden andere regels! Het plaatsen van een schutting of hek tussen de 1 en 2 meter is dan vaker vergunningsplichtig. Zie Beschermd stads- en dorpsgezicht en Monumenten
In de wet wordt gesproken van een erf- of perceelafscheiding, zijnde geen gebouw maar wel een ‘bouwwerk’. Als u samen met uw buren een heg of een rij coniferen wilt planten is dat vergunningsvrij. Dit is immers geen bouwwerk.
Zie voor meer informatie over het Burenrecht, en het Burgerlijk wetboek, Boek 5, artikel 48 en verder.
Aan de voorkant erfafscheding < 1 meter.
Voor u begint: overleg met uw buren!
In het Burenrecht staat dat u hier toe verplicht bent. Dit geldt ook voor het plaatsen van een heg op de erfgrens.
Artikel 49 uit het ‘Burenrecht’
‘Ieder der eigenaars van aangrenzende erven in een aaneengebouwd gedeelte van een gemeente kan te allen tijde vorderen dat de andere eigenaar ertoe meewerkt, dat op de grens van de erven een scheidsmuur van twee meter hoogte wordt opgericht, voor zover een verordening of een plaatselijke gewoonte de wijze of de hoogte der afscheiding niet anders regelt. De eigenaars dragen in de kosten van de afscheiding voor gelijke delen bij.’
Tussen tuinen mag erfafscheiding hoger, < 2 meter