Hoe fijn, een dakkapel

Een dakkapel is een opbouw op een hellend dak. Omdat in de voorkant van een dakkapel een raamkozijn is opgenomen, geeft een dakkapel niet alleen meer ruimte, maar ook meer licht in de kapverdieping. Het is een populaire manier om een extra slaapkamer of werkruimte te creëren. Dakkapellen zijn er in verschillende maten, materialen en stijlen, waardoor je ze kunt aanpassen aan de uitstraling van je huis. Ideaal dus voor wanneer je wat meer ruimte nodig hebt en bijvoorbeeld je zolder wilt omtoveren tot een echte walk in closet met een deel tassen zoals een Lui Jo tas en een deel kleding.

Wat zijn de voordelen van een dakkapel?

Een dakkapel heeft verschillende voordelen. Het vergroot niet alleen de leefruimte in je woning, maar zorgt ook voor natuurlijk licht. Dit maakt de zolder of slaapkamer aangenamer om te verblijven. Daarnaast kan een dakkapel de waarde van je huis verhogen en het uiterlijk ervan verbeteren. Het creëert ook extra opbergruimte voor bijvoorbeeld je kleding en tasjes voor dames en biedt mogelijkheden voor het plaatsen van een vensterbank, wat de ruimte extra karakter geeft.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het materiaal, de grootte, de afwerking en de gekozen leverancier spelen een rol bij de prijsbepaling. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en goed te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Zo moet je al snel rekening houden met enkele duizenden euro’s voor alleen het plaatsen, maar daar komt de afwerking aan de binnenkant natuurlijk ook nog bij.

Waar let je op?

Bij het plannen van een dakkapel zijn er verschillende belangrijke punten om op te letten. Allereerst is het belangrijk om de juiste afmetingen te bepalen, zodat de dakkapel goed op het dak past en voldoende ruimte creëert. Daarnaast is het materiaal van de dakkapel van belang, omdat dit invloed heeft op de isolatie en duurzaamheid. Het is ook verstandig om te kijken naar de afwerking en stijl van de dakkapel, zodat deze goed aansluit bij de uitstraling van de woning en het eventuele bouwblok. Verder is het aan te raden om verschillende offertes te vergelijken en te letten op de garantievoorwaarden en service van de leverancier. Door deze aspecten zorgvuldig af te wegen, kun je een weloverwogen keuze maken en genieten van een perfect passende en kwalitatief hoogwaardige dakkapel.

Heb ik een vergunning nodig?

Of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel hangt van een aantal dingen af. Dakkapellen aan de voorkant en zijkant zijn, met uitzondering van een hoekwoning, via rijkswege vergunningsvrij (met uitzondering van monumenten en beschermde dorps en stadsgezichten). Uiteraard als de maatvoering past binnen de regelgeving voor vergunningsvrij bouwen. Aan de voorkant is in de meeste gevallen een vergunning wel vereist, en mogen dakkapellen vaak minder breed zijn dan de vergunningsvrije dakkapellen aan de achterkant. Regels voor dakkapellen aan de voorkant zijn per gemeente geregeld, in het bestemmingsplan en de objectcriteria in de welstandsnota. Check van te voren wat mogelijk is met of zonder vergunning. Leveranciers zijn vaak ook in staat goede vergunningstekeningen te maken, zodat de vergunning weinig extra werk met zich meebrengt. Vergunningen voor dakkapellen zijn meestal snel geregeld.