Hout is een oeroud bouwmateriaal dat een interessante nieuwe ontwikkeling doormaakt. Hout wordt steeds meer gezien als hét bouwmateriaal van de toekomst. Dit heeft een aantal redenen.
Ten opzichte van de meeste andere bouwmaterialen, zoals staal, beton en kunststof, is de CO2 uitstoot bij het gebruik van hout laag. Daarnaast is het zo dat hout CO2 langdurig vast houdt, wat eveneens gunstig is voor de hoeveelheid CO2 in de lucht. Het is een natuurlijk materiaal, dat vanzelfsprekend weinig energie vraagt om te produceren. De houtbouw is mede door de strijd tegen de klimaatverandering in een stroomversnelling gekomen. Met name massief hout is in opkomst, als constructie en isolatie. Massief houten woningen hebben een prettig binnenklimaat, hout is vochtregulerend en heeft een mooie uitstraling.
Denk bij een aanpassing of uitbreiding van uw huis dus eens wat vaker aan hout. Het werkt makkelijk en je kan eigenlijk elke vorm in hout maken. Het is bovendien qua beeld een neutraal materiaal, eigenlijk combineert alles goed met hout. Een nieuwe serre of aanbouw in hout of een houten dakopbouw is makkelijk in te richten, bijvoorbeeld met de producten van expert in wonen. Om de houten en natuurlijk uitstraling naar buiten toe door te trekken is het een leuk idee het terras van fsi gecertificeerd hout te maken, en bijvoorbeeld speeltoestellen en houten zandbak met deksel toe te passen.
Gezien de huidige vraag naar nieuwe woningen, wordt voor woningbouw ook steeds vaker naar de toepassing van modulebouw in massief hout. Niet alleen vanwege de voordelen op het gebied van klimaat en duurzaamheid, maar ook omdat modulaire houtbouw een snelle vorm van bouwen is. De modules van rond de 25 m2 worden in een overdekte werkplaats geprefabriceerd, en komen per vrachtwagen naar de bouwplaats. De werkzaamheden op de bouwplaats zijn daardoor korter, en de bouw is ook minder weersafhankelijk. Op deze manier worden er tegenwoordig in hoog tempo houten appartementengebouwen gerealiseerd, waarbij de hoogte niet geschuwd wordt.
Een meer traditionele manier van bouwen met hout is de zogenaamde houtskeletbouw. Deze manier van bouwen is heel geschikt voor aanbouwen, schuurtjes en dakopbouwen. Het is samengesteld uit een houten constructie van stijl- en regelwerk met daartussen isolatiemateriaal. De binnenkant van het skelet kan afgetimmerd worden met gipsplaten of underlayment (multiplex). De buitenkant moet wind en waterdicht zijn, en kan uit veel verschillende materialen bestaan. Meestal wordt als buitenkant hout of metselwerk toegepast. Het is belangrijk dat er in de constructie geen vocht blijft zitten, het is dus altijd belangrijk te zorgen voor goede ventilatie en de juiste vochtregulerende folies. En koop altijd gecertificeerd hout.
Kortom, hout is een prachtig en duurzaam materiaal waar je alle kanten mee op kan. We zullen steeds meer houten woningen gaan zien in de Nederlandse steden en dorpen.