Het gemiddelde woonoppervlak van Nederlanders is de afgelopen jaren gestegen. Dit komt onder anderen door de vergrijzing en doordat we gemiddeld met minder mensen in een huis wonen. Alle berichten wijzen er echter op dat de woningbouwproductie niet gelijk oploopt met de groeiende vraag naar woningen. Moeten we met z’n allen weer wat inschikken? Als we slim omgaan met de beschikbare ruimte hoeft dat helemaal niet zo’n punt te zijn.
Het CBS houdt het woonoppervlak per persoon goed bij. Gemiddeld is dit in Nederland 65 m2. In Amsterdam is dit het laagste, gemiddeld 49 m2 per persoon, met een gemiddeld een persoonshuishouden van 61 m2. In Renkum is het gemiddelde woonoppervlak per persoon 150 m2, en leven alleenstaanden gemiddeld op 186 m2. Gezinnen met kinderen hebben in Amsterdam gemiddeld een oppervlak van 28 m2 per persoon tot hun beschikking. In Renkum is dat 76 m2. De verschillen zijn dus groot. Logischerwijs wonen stadsbewoners kleiner dan mensen op het platteland.
Bij huishoudens met meer personen is uiteraard het aantal slaapkamers leidend. Het liefst heeft iedereen een eigen plek in huis. Met een paar dakkapellen op het dak lukt het zonder grootschalige verbouwing een zolder bruikbaar te maken voor meer personen. Een dakkapel laten plaatsen gaat snel en levert direct veel extra ruimte op. Denk ook aan goede zonwering, als de dakkapel op het zuiden is geplaatst, want boven in de woning wordt het sneller warm.
Op zoek naar extra slaapkamers kiezen de meeste mensen niet voor een uitbouw op de begane grond. Het is ook fijn om beneden een mooie directe relatie met de tuin te houden. Een dakopbouw is een goed alternatief om extra slaapruimte of werkruimte te maken, als dit volgens het bestemmingsplan of andere regels van de gemeente mag natuurlijk. Omdat er in veel gemeentes een tekort aan woonruimte is, wordt dit met name in de steden steeds makkelijker. Een bijkomend voordeel van ophogen, in plaats van uitdijen, is dat er meer ruimte over blijft voor de tuin. En groen is heel belangrijk om de woning koel te houden! Neem bij de dakopbouw meteen de zonnepanelen mee! Of plaats met subsidie van de rijksoverheid een zonneboiler.
Het is verrassend om te zien wat slimme opbergsystemen kunnen doen in een kleine woning. De vele voorbeelden van Tiny houses laten mooie en creatieve oplossingen zien. Gebruik de loze ruimtes, zoals onder een bed of trap. Of gebruik juist de hoogte, bijvoorbeeld met een hoogslaper met een bureau eronder. Schuifdeuren en uitklapbare tafels of bedden kunnen ook veel ruimte opleveren. En af en toe eens goed opruimen helpt natuurlijk ook!