Meer doen met water

Meer doen met water

Een tekort aan drinkwater lijkt in ons land nooit een probleem, we doen de kraan open en daar komt altijd schoon stromend water uit. Een luxe waar we aan gewend zijn geraakt, maar niet zo vanzelfsprekend is als je lijkt. Denk maar eens aan zuid europese landen, waar je het kraanwater beter niet kan drinken, of Aziatische landen, waar dat gegarandeerd darmklachten oplevert. In Nederland hebben we goede waterzuiveringsinstallaties maar ook natuurlijke waterwingebieden met schoon zuiver water. Gelukkig maar. Om nog schoner drinkwater in huis te hebben kiezen gezinnen ook nog wel eens voor een speciale water filter.

Wereldwijd is er een tekort aan drinkwater, maar in Nederland spoelen we er met gemak de toilet met door, of besproeien we er de tuin mee. Is dat ook niet een beetje gek? We dachten altijd dat het gewoon kan, maar de laatste jaren hoor je steeds vaker dat er wel eens een tekort aan schoon drinkwater zou kunnen ontstaan. Goede reden om eens na te denken over bewuster gebruik van schoon drinkwater.

Het lage fruit is natuurlijk gewoon minder gebruiken, korter douchen, korte wasprogramma’s gebruiken en vaker de toilet met het halve reservoir doorspoelen. Ook in de keuken kan je het water wat zuiniger gebruiken, door kookvocht niet weg te spoelen maar te gebruiken in de tuin of op het balkon bijvoorbeeld. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Hergebruik

Voor hergebruik (recyclen) van water bestaan diverse installaties die je aan het watersysteem van je woning kan koppelen. Via een reservoir, filters en pompen kan je bad- en douchewater  hergebruiken voor de toilet en de wasmachine.  Dit is het zogenaamde grijswater systeem, waarmee je dus drinkwater meerdere malen gebruikt. Omdat het leidingen systeem niet standaard is, worden dit soort systemen vaker in nieuwbouw dan in verbouw toegepast.

Regenwater

Een ander slim systeem is het opvangen en gebruiken van regenwater, van zichzelf al heel schoon water. Ook dergelijke systemen werken met een reservoir (kan een behoorlijk bassin onder de grond zijn), filters en een pomp. Het regenwater kan je direct gebruiken om te douchen, de (af)was te doen, de toilet door te spoelen en uiteraard de tuin te besproeien.

Het je de ruimte om een ondergronds bassin aan te leggen, denk er eens over na, het is een mooie manier om minder afhankelijk te worden van het drinkwaternetwerk. Wil je écht zeker zijn van schoon water, dan is er altijd nog de waterfilter drinkwater