Met vloerverwarming klaar voor de toekomst

Er zijn veel goede redenen om eens na te denken over vloerverwarming, allereerst omdat het veel comfort biedt, maar ook omdat je met een vloerverwarming klaar bent voor de toekomst. Hieronder de ins en outs van een vloerverwarming.

Vloerverwarming is een prettige vorm van verwarming, omdat de warmte over de hele ruimte gelijk verdeeld is en omdat het behaaglijk is om warme voeten te hebben (in tegenstelling tot koude voeten). Bovendien is het fijn dat de verwarming onzichtbaar is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld radiatoren.

Klaar voor de toekomst

De energietransitie is er onder anderen op gericht dat alle woningen in 2050 geen gas meer gebruiken voor verwarming en warm water. In tegenstelling tot de ouderwetse cv-ketels, waar de temperatuur van het water rond de 70 graden C is, leveren toekomstige systemen, zoals warmtepompen, zonneboilers en stadswarmte, een lagere watertemperatuur. Dit is perfect voor vloerverwarming. Daarom ben je met een vloerverwarming klaar voor de toekomst. Bovendien kan je via een warmtepompsysteem het vloerverwarmingssysteem ook inzetten voor koeling, wat weer fijn is tijdens hete zomers.

Nat of droog

Er zijn meerdere manieren om vloerverwarming aan te brengen. De meeste systemen gaan uit van de zogenaamde ‘natte’ systeem, waarbij over de vloerverwarmingsbuizen een mortel wordt gegoten. Er zijn verschillende manieren om de buiten aan te leggen, bijvoorbeeld met een noppenplaat of tackerplaat systeem. In nieuwbouwwoningen zal vrijwel altijd het natte systeem gebruikt worden. Bij renovatie van oudere woningen met een houten vloerconstructie wordt ook vaak een droog systeem toegepast, waarbij dus geen betonvloer over de buizen wordt aangebracht, maar in een ondermateriaal ruimte voor de buizen wordt gefreesd, met daarover een dunne laag met vulmassa. Er zijn ook platen te krijgen waar de ruimte voor de buizen al is uitgespaard.

Je vloer met vloerverwarming is dus voorzien van lange flexibele buizen, waar het warme water, of evt. koele water, doorheen gepompt wordt. Bij grotere woningen heb je meerdere verdelers nodig, die individueel aan te sturen zijn en waardoor je de temperatuur per ruimte kan reguleren. Laat je adviseren door een installateur, zodat je vloerverwarming overal voldoende warmte afgeeft.

Afwerking

Een vloer met vloerverwarming moet net als alle andere ondervloeren nog afgewerkt worden met een vloerafwerking naar keuze. Alles is mogelijk, van modern tot klassiek. Een mooie betonlook van bijvoorbeeld beton cire heeft een moderne uitstraling, en kan je in vele kleuren toepassen. Ook microcement en design betonvloer is een mooi product om als toplaag te gebruiken. Houten vloeren kunnen in principe ook prima worden toegepast op een ondervloer met vloerverwarming, maar daarbij is het wel belangrijk dat de verschillende lagen goed op elkaar aansluiten, zodat de warmte goed geleid. Tegels, pvc en marmoleum zijn ook geschikt om te gebruiken. Net als de meeste typen tapijt, maar vraag dit voor de zekerheid na bij de leverancier. Meestal staat dit aangegeven op de productspecificaties.

nat systeem

droog systeem