Dat we met z’n allen veel te veel afval produceren is al langere tijd duidelijk. De afvalbranche doet er alles aan om door afvalscheiding en hergebruik vuilverbranding te verminderen, maar toch verdwijnt een groot deel van ons afval uiteindelijk in de verbrandingsoven. Een belangrijke stap richting een schonere wereld is het gebruik van natuurlijke en recyclebare producten.
Natuurlijke producten doorlopen een minder intensief en vervuilend productieproces en kunnen bovendien weer gerecycled worden. Het gaat er dus om plastic en andere niet afbreekbare producten te vermijden in verpakking, kleding, consumentenproducten en in de bouw. Zo kan er bijvoorbeeld kleding gemaakt worden van bamboe en meubels van karton of riet. Een rieten wasmand is net zo functioneel als die van plastic maar een stuk minder belastend voor het milieu. Als iedereen bij alles wat hij of zij koopt nagaat of er ook een natuurlijk alternatief is, dan kunnen we een eind komen.
In de bouwwereld is het nog zoeken naar een goede balans tussen verduurzamen en gebruik van hernieuwbare en natuurlijke materialen. We isoleren op grote schaal maar hoe zit het met de gebruikte materialen? Meestal gebruikt men niet-natuurlijke materialen, zoals Pur-schuim, Pir-schuim en steenwol. Deze materialen zijn ook niet herbruikbaar of recyclebaar. Ook wordt er veel folie toegepast om de benodigde vochthuishouding op orde te houden. Er zijn gelukkig alternatieven om hetzelfde te bereiken. Voor veel bouwproducten is een ‘groener’ alternatief.
Circulaire en natuurlijke bouwmaterialen zijn steeds beter te verkrijgen. Via websites voor groene bouwproducten en bouwmaterialen bijvoorbeeld. Goede alternatieven voor isolatie zijn hennep of jute. Deze platen hebben dezelfde isolatiewaarden. Verf op basis van lijnolie is net zo goed maar minder belastend voor het milieu en zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Bij regulaire bouwmarkten zijn de circulaire bouwproducten minder goed verkrijgbaar, maar meestal vind je ook bij deze zaken altijd wel een goed alternatief. Het vraagt even wat meer uitzoektijd, maar het wordt steeds makkelijker om een bouwproject toekomstbestendig aan te pakken. Het leuke is dat natuurlijke materialen een prettige sfeer geven. Net als een rieten houtmand of een bamboe plantenmand.
Een stapje verder gaat het Madaster. Dit platform heeft als doel een wereld zonder afval. Ze richten zich vooral op de bouwwereld. Net zoals percelen grond geregistreerd zijn in het Kadaster, registreert Madaster bouwmaterialen. Vastgoedeigenaren krijgen inzicht in de circulariteit van hun gebouwen en bouwers kunnen met dit programma beter sturen op circulair bouwen. Een mooi initiatief dat ons écht anders laat denken over materiaalgebruik.