Wat wijzigt er per 1-1-2025?

Per 1 januari 2025 is het Besluit Bouwwerken Leefomgeving aangepast. Dit is gedaan omdat er enkele regels onbedoeld te veel beperkingen dan wel te veel vrijheden opleverde. De regels hebben o.a. invloed op de vergunningsplicht bouwactiviteiten bij verbouwingen:

  • Interne constructieve wijzigingen en wijzigingen brandcompartimentering zijn ook beneden de 5 meter nu vergunningsplichtig (eerder was een interne constructieve doorbraak op de begane grond vergunningsvrij);
  • Zonnepanelen boven de 5 meter zijn nu ook vergunningsvrij (dit was niet zo opgeschreven);
  • Spouwisolatie is vergunningsvrij voor wat betreft de bouwactiviteit;
  • Let op, er is nog steeds zorgplicht als het gaat om beschermde dieren, zoals vleermuizen. Lees meer hierover op de factsheet van Natuurinclusief Bouwen en de Zoogdiervereniging of vraag uw gemeente om advies.

De systematiek is dat een plan zowel voor wat betreft de bouwactiviteit (technisch) als de omgevingsplan activiteit (ruimtelijk) gecheckt moet worden. Alleen als beiden vergunningsvrij zijn is geen vergunning nodig. Voor het ruimtelijke deel is het Besluit Bouwwerken Leefomgeving artikel 2.28, 2.29 en 2.30 relevant, maar ook het Omgevingsplan van uw gemeente (kijk bij regels artikel 22.26 en verder en in het betreffende Bestemmingsplan).

Voorbeeld:

Zonnepanelen zijn voor de omgevingsplan activiteit vergunningsvrij op basis van artikel 2.29 Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Wat betreft de bouwactiviteit  artikel 2.26 (een bouwwerk zonder dak) is het tot 5 meter vergunningsvrij, daarboven niet. Echter, op basis van de uitzonderingen (artikel 2.27 Bbl, onder 2-k) zijn zonnepanelen ook boven deze hoogte vergunningsvrij.

Vernieuwen, veranderen én vergroten is onder voorwaarde ook vergunningsvrij als het gaat om de bouwactiviteit, maar let op: het is pas helemaal vergunningsvrij als de omgevingsplanactiviteit ook vergunningsvrij is. Informatie hierover is te vinden in het Omgevingspla van uw gemeente.

Kortom, het blijft een puzzel!