Vloer in uw nieuwbouwwoning leggen

Vloer in uw nieuwbouwwoning leggen: tips en trucs

Heeft u een nieuwbouwhuis en bent u zover dat u het mag inrichten? Uw nieuwe woning is net opgeleverd en u zit vol plannen om het zowel binnen als buiten helemaal naar uw wens te maken. Het leggen van de vloer is één van die zaken waarover u een beslissing dient te nemen. Per ruimte wilt u vast en zeker een mooie en geschikte vloer hebben. We geven u in dit artikel een aantal tips en trucs om tot een goede keuze te komen.

Vloer met of zonder vloerverwarming

Heeft uw woning vloerverwarming? Dan zijn bepaalde soorten vloerbedekking minder geschikt. Het gaat dan met name dik tapijt, hout en parket. Tegels, stenen, PVC vloeren en laminaat zijn een perfecte combinatie met vloerverwarming.

Type vloer per ruimte bepalen

De diverse ruimtes in uw nieuwe huis of appartement gebruikt u voor verschillende doeleinden. Dit bepaalt mede welk soort vloer u het beste in het betreffende vertrek kunt leggen. Zo is de kans in de keuken groot dat er wel eens vocht en vuil op de grond terecht komt. Kies hier dus voor een vloer die eenvoudig te reinigen is, zoals PVC of vinyl. In de badkamer is het regelmatig erg vochtig, dus daar moet de vloer goed tegen bestand zijn. Daarom is een tegelvloer hier vaak de beste optie. Voor slaapkamers is het slim om een te kiezen voor vloerbedekking die aangenaam is voor blote voeten en het geluid dempt. Tapijt, een PVC vloer of laminaat is dan een uitstekende oplossing. De vloer in de woonkamer moet vooral mooi en slijtvast zijn.

Kindvriendelijke vloer

Wonen er kinderen in huis of komen die regelmatig over de vloer? Kies dan voor een type vloer dat niet erg hard is, bijvoorbeeld tapijt of PVC. Kinderen spelen immers graag en als ze dan vallen komt het niet al te hard aan.

Begin op een egale vloer

Als het goed is, is uw nieuwe huis opgeleverd met een mooie geëgaliseerde vloer. Dit is echter niet altijd zo. Dus controleer voordat u een vloer plaatst altijd of de ondergrond goed vlak is en dus geen hobbels en deuken heeft. Een basis die niet egaal is levert een minder mooi eindresultaat op en kan later problemen opleveren. Zo blijf je oneffenheden vaak zien en kan de vloer rondom bobbels en gaten veelal niet goed hechten.

Controle op bouwvocht

In een woning die pas gebouwd is, is eigenlijk altijd nog veel bouwvocht aanwezig. Dit is afkomstig van de diverse bouwmaterialen die bij de bouw gebruikt zijn, zoals gips, cement en beton. Het vocht hieruit heeft enige weken nodig om uit het huis te trekken. Als het bouwvocht nog niet voldoende is verdwenen, loopt u het risico dat een pas gelegde vloer niet goed hecht of krom gaat staan. Ventileer de woning dus goed door de ramen en deuren de eerste tijd regelmatig tegen elkaar open te zetten. Gaat dit u niet snel genoeg en wil u graag snel gaan klussen? Gebruik dan een speciale bouwdroger. Deze machine haalt het overtollige vocht sneller uit de lucht.

voordeelvloeren