Wat is mijn huis waard?

De druk op de woningmarkt is de afgelopen jaren, ondanks Corona, flink toegenomen. De vraag naar woningen is hoog en dat voert de prijs op. Voor woningeigenaren een leuke ontwikkeling, ook al zijn er geen verhuisplannen.  Soms is het interessant om zonder verkoopplannen toch de woningwaarde te checken. Bijvoorbeeld omdat je overweegt de hypotheek over te sluiten. Als de getaxeerde waarde fors hoger is dan de waarde die in de hypotheek staat, kan je eventueel een lagere rente krijgen. Het is ook verstandig om regelmatig je opstalverzekering te checken. Staat daar de goede herbouwwaarde in? Hopelijk heb je het nooit nodig, maar wel een fijn idee als dat allemaal goed geregeld is.  Dus de vraag: wat is mijn huis waard, is een hele logische.

Wat is mijn huis waard?

Er zijn meerdere manieren om hier achter te komen.  Het WOZ-loket geeft een goede indicatie. Er zijn ook andere manieren om de woningwaarde te achterhalen, bijvoorbeeld via een makelaar of een taxateur. Zelf onderzoek is ook mogelijk. Bijvoorbeeld door het aanbod van woningen, op Funda of elders, te onderzoeken. Handig is hier vooral te kijken naar de prijs/m2 van vergelijkbare woningen. Hou er wel rekening mee dat de prijs op Funda nooit de daadwerkelijke verkoopprijs is. De prijs kan hoger of lager zijn. Huizen die lang te koop staan worden vaak onder de vraagprijs verkocht, als ze snel weg zijn, kan je er wel vanuit gaan dat de verkoopprijs hoger was dan de vraagprijs. Bij appartementen is het goed om ook op de servicekosten van de Vve te letten. Als deze erg hoog zijn, druk dat de prijs.

Bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning is de bouwrente iets om op te letten!

Energielabel steeds belangrijker bij de waardebepaling

De energietransitie is onder meer door de crisis in Oekraïne in een stroomversnelling gekomen.  Het  Energielabel gaat een steeds belangrijker rol spelen bij de bepaling van de waarde. Isoleren en energiezuinige verwarmingssystemen zijn duur, maar is steeds lucratiever om te doen. Energielabel A++++ is het beste, energielabel G het slechtste. Het Energielabel zegt iets over het gemiddelde energiegebruik. Het is verplicht een energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van een woning. Helaas is het best prijzig om een energielabel aan te vragen, rond de 250-300 euro per woning. Maar een goed label is gunstig voor de waarde van een woning.