dynamische energiecontracten

Dynamisch energiecontract: zo werkt het!

Het dynamische energiecontract is het snelst groeiende energiecontract onder ondernemers in Nederland. En dat is niet zo gek. Een zakelijk dynamisch energiecontract biedt namelijk de mogelijkheid om te besparen op je energierekening. Hoe dat werkt? We leggen het uit. 

Niet te veel betalen door dynamische energietarieven 

Als ondernemer ben je veel bezig met energie. Niet alleen als het gaat over zonnepanelen, elektrisch vervoer of energiebesparing, maar juist ook de energierekening zelf. Je wil voorkomen dat je te veel betaalt. Maar hoe doe je dat? 

Eigenlijk is het simpel. Je voorkomt dat je meer betaalt voor je energie dan nodig is, door  precies te betalen wat je energie waard is. Dat is hoe een dynamisch energiecontract in elkaar zit. Met een dynamisch energiecontract krijg je energie tegen de beursprijs. Die beursprijs wordt per uur bepaald voor elektriciteit en per dag voor gas. 

Je betaalt door dynamische energietarieven dus echt de prijs die op het moment van gebruik geldt. En dat levert voor ondernemers een aantal voordelen op. We gaan ze bij langs. 

Gemiddeld goedkoper uit met een dynamisch energiecontract

Het grootste voordeel van een dynamisch energiecontract zie je terug op je energierekening. Je bent gemiddeld genomen namelijk goedkoper uit met een dynamisch energiecontract dan met een vast of variabel contract

Je moet hierbij wel rekening houden met een factuur die er iedere maand anders uitziet. De energieprijzen en jouw verbruik fluctueren, dus je maandfactuur ook.

Transparantie

De energieprijs die je betaalt, komt rechtstreeks van de beurs. De groothandelsprijzen zijn openbaar beschikbaar. Hierdoor kun jij precies zien wat de uur- of dagprijs is. Ook kun je, in tegenstelling tot een vast en variabel contract, zien wat de inkoopkosten per kWh of per kuub zijn. 

Lage elektriciteitsprijzen tijdens kantooruren

Hoe meer aanbod, hoe goedkoper. Dit geldt ook voor de energieprijzen. Tijdens kantooruren wordt er veel zonnestroom opgewekt. De energie die jij in die uren verbruikt, is dan dus veel goedkoper. Ben je in staat je verbruik te verplaatsen naar goedkopere uren? Dan profiteer je natuurlijk extra van dit voordeel. 

Negatieve stroomprijzen

Wie in april 2023 een dynamisch energiecontract had, werd betaald om elektriciteit te verbruiken. Dit komt doordat elektriciteitsprijzen soms negatief zijn. En daar profiteer je van als je een dynamisch energiecontract hebt. Afgezien van de energiebelasting, betekenen negatieve elektriciteitsprijzen namelijk dat je geld ontvangt als je verbruikt. 

Bijdragen aan de energietransitie

Door elektriciteit te verbruiken op momenten dat er volop duurzame opwek is, draag je bij aan de energietransitie. Vooral als je een deel van je verbruik weet te verschuiven naar de goedkopere uren. Je helpt jezelf zo aan een lagere energierekening én zorgt ervoor dat duurzaam opgewekte elektriciteit optimaal ingezet wordt. Op die manier draag je dus ook een steentje bij aan verduurzaming.