Duurzaam verwarmen is isoleren en ventileren

Isolatie en ventilatie kunnen niet zonder elkaar

We willen in Nederland op termijn van het gas en de olie af, vanwege de klimaatdoelstellingen én om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Met name voor bestaande woningen is dit een behoorlijke uitdaging. De meeste mensen beginnen met isoleren, maar vergeten te ventileren.

Goede isolatie cruciaal

Goede isolatie is inderdaad cruciaal bij de overstap naar een gas-loos verwarmingssysteem.  Gasloze warmtesystemen gaan uit van een lagere temperatuur dan een ouderwetse cv-ketel. De warmtebron is dus minder krachtig en de warmte moet geleidelijk verdeeld worden over de ruimtes. Bij een lage of midden temperatuur verwarmingssysteem wordt daarom vloerverwarming of grotere radiatoren toegepast. Als warmte naar buiten toe wegstroomt, is de capaciteit van een warmtepompsysteem niet voldoende om een woning op temperatuur te houden. Daarom is een randvoorwaarde voor een goedwerkende warmtepomp dat de isolatie op orde is.

Isoleren is ventileren

Isoleren moet altijd gepaard gaan met een goed ventilatiesysteem. We hebben het vaak niet door, maar als we in huis zijn produceren we aardig wat vocht. Tijdens het koken, douchen, wassen, maar ook gewoon door in en uit te ademen. Als een huis optimaal geïsoleerd is, zonder dat het geventileerd is, blijft vocht in de ruimte en zal uiteindelijk in de constructie terecht komen. Dit kennen we allemaal wel van vochtplekken in de douche. Het is dus noodzakelijk om het vocht goed af te voeren. Maar, zet je een raam open, dan verlies je niet alleen het vocht maar ook de warmte. Ideaal is als de lucht wordt ververst, zonder dat daarmee ook alle warmte het huis uit stroomt. Om dit voor elkaar te krijgen is de warmteterugwininstallatie uitgevonden, ook wel balansventilatie genoemd. Deze voert vochtige lucht af en haalt verse lucht naar binnen.  De verse, koude buitenlucht, wordt via een warmtewisselaar, opgewarmd door de warme binnenlucht. Hierdoor komt er voldoende verse lucht naar binnen zonder dat de warmte weggegooid wordt.

Gezonde lucht

Wat ook wel eens wordt vergeten is de kwaliteit van de binnenruimte door onvoldoende ventilatie. In een potdicht (goed geïsoleerd) huis, is de lucht al snel ongezond door zuurstoftekort. Dit is goed te verhelpen met een ventilatiesysteem.

Er zijn veel verschillende warmtepompsystemen met balansventilatie beschikbaar. Met een warmteverliesberekening is uit te rekenen welke capaciteit geleverd moet worden. De isolatiewaarde van de buitenschil (gevel, dak en vloer), de maat van de te verwarmen ruimtes, de mate van ventilatie en de gewenste temperatuur zijn variabelen in een warmteverliesberekening. Kies samen met een installateur de beste installatie.