Omgevingswet 1 januari 2024 van kracht

Hoe lang wachten we al niet op de Omgevingswet. In 2013-2014 deed ik een opleiding Omgevingsrecht omdat ik me alvast wilde voorbereiden op de Omgevingswet. Tijdens deze opleiding ging het wel eens over de Omgevingswet, maar eigenlijk werd mij al snel duidelijk dat de wet nog lang niet klaar was. Vandaag, 14 maart 2023, is de Eerste Kamer dan toch eindelijk akkoord gegaan met invoering van de Omgevingswet. Deze gaat 1 januari 2024 van kracht!

Het motto van de Omgevingswet is: Eenvoudig Beter!

De komende maanden gaan we op deze site proberen uit te leggen wat er allemaal verandert in de Omgevingswet. Voor veel bezoekers van Watmagikbouwen, die vooral op zoek zijn naar informatie over vergunningsvrij bouwen, zal het niet persé eenvoudiger worden, omdat gemeentes nu allemaal hun eigen regels mogen stellen voor bijvoorbeeld bijbehorende bouwwerken. Veel andere vergunningsvrije bouwwerken blijven wel via het Rijk bepaald. Er komt gelukkig wel een Omgevingsloket met een vergunningcheck waar alle mogelijke vergunningsplichten zijn opgenomen.

Samen met de Omgevingswet gaat ook de Wet Kwaliteitsborging in werking. Ook hier zullen we de komende maanden aandacht aan besteden.