Kijk eens anders naar je ramen

Buitenlanders valt het meteen op, hier in Nederland houden we van veel glas, en kijken we graag naar buiten. Hebben in België alle woningen rolluiken, hier is alle open en transparant. Dat zegt iets over onze cultuur, we zijn sociaal en willen deel uitmaken van een straat of buurt. Maar we willen ook gewoon veel licht naar binnen krijgen. En het komt ook domweg doordat rolluiken in Nederland niet vergunningsvrij zijn, en ook vaak niet worden toegestaan. Rolluiken moeten voor 75% glashelder transparant zijn en aan de binnenkant geplaatst worden. Het is een balans tussen privacy en licht, uitzicht en contact met de omgeving.  Iedereen bepaalt voor zichzelf wat zichtbaar mag zijn, uiteraard afhankelijk van de ruimte erachter. Inkijk in je slaapkamer laat vrijwel niemand toe, maar in de keuken is weer heel normaal.

Subtiele, verstelbare oplossingen

Een eenvoudige, subtiele oplossing is het plaatsen van plisségordijnen zonder boren. Deze zijn zo dun dat ze binnen het kozijn vallen. Via geleiding kun je het gordijn op verschillende hoogte stellen. Zo kan je het raam aan de onderkant of de bovenkant afsluiten, naar gelang je eigen wens. Er zijn ook verduisterende plisségordijnen, voor slaapkamers of in ruimtes waar de zon er vol op staat. Kies je voor alle ramen dezelfde stijl, dan krijgt je kamer meteen een zeer verzorgde uitstraling.

Plakfolie

Wil je liever permanent privacy én licht, dan is een plakfolie ideaal. Het is in vele dessins en kleuren te krijgen. Neem wel de tijd om het aan te brengen, want zit er eenmaal een vouw in, dan krijg je die er lastig weer uit. Je hoeft niet het hele raam dicht te plakken. Door kleine stripjes open te houden, kijk je net als bij luxaflex, toch ook nog naar buiten, en ben je niet helemaal afgesloten. Voor badkamerramen aan de straat zijn speciale folies te krijgen die zoveel vervagen dat je ook geen silhouetten herkent.

Een venster als kunstwerk

Een vensterbank vol met planten, vazen of andere licht doorlatende objecten zijn een prachtig middel om inkijk te voorkomen, met behoud van contact met de straat. Zie het als een etalage, waarmee je iets zegt over hoe je in het leven staat. Het hoeft niet, maar het kan wel. Voorbeelden genoeg.