Wat zegt een Energie-label over mijn woning?

Een goed Energie-label wordt steeds belangrijker. Zei een makelaar vroeger, ‘dat gaat jouw tijd wel duren’, nu willen kopers weten wat voor woning ze kopen, ook op het gebied van energiegebruik. Bovendien is het verplicht een Energie-label te hebben bij verkoop of verhuur van een woning.

Het Energie-label zegt iets over het (fossiele) energiegebruik van de woning. Nieuwbouwwoningen hebben sowieso het beste energielabel en verbruiken in principe géén fossiele energie, omdat er zonnepanelen op het dak liggen en er een warmtepomp is geïnstalleerd. Deze woningen hebben het beste Label A++++, het energiegebruik is in principe 0. Het slechtste is label G, waar het fossiele energiegebruik meer is dan 380 kWh/m2 per jaar. Een woning met Label C verbruikt tussen de 190 en 250 kWh/m2 per jaar.  

Hoe wordt een Energielabel berekend?

Een belangrijk component is de isolatiewaarde van de buitenschil. De buitenschil zijn alle wanden, daken en vloeren die direct grenzen aan de buitenlucht. Hoe meer energie er via de buitenschil naar buiten glipt, hoe meer energie er nodig is om de woning te verwarmen. Hoe compacter een woning, hoe gunstiger dit is voor het Energie-label. Het kan dus voorkomen dat een redelijk goed geïsoleerde vrijstaande woning hetzelfde Energie-label heeft als een niet goed geïsoleerd appartement. Dit komt dan doordat de vrijstaande woning veel meer buitengevels heeft waar de energie door naar buiten kan. Bij de berekening van de isolatiewaarde worden alle gevelonderdelen apart berekend. De dichte gevel, de ramen, de deuren, de panelen, de vloer en het dak.

Installaties

Naast de isolatiewaarde van de gevels en daken tellen ook de installaties mee bij de berekening van een Energie-label. Een hoog rendement cv ketel scoort uiteraard beter dan een ouderwetse kachel. Maar zonneboilers en warmtepompen zijn een nog veel energiezuiniger alternatief voor gasgestookte ketels.  Natuurlijke ventilatie is minder gunstig dan een ventilatiesysteem met warmte terugwinning. Uiteraard telt de aanwezigheid van zonnepanelen ook mee. Het gaat om de vaste installaties, het gebruik van een zuinige wasmachine of droger telt niet mee. Ook energiezuinige verlichting, zoals bijvoorbeeld LED-inbouwspots, is een goed idee om energie te besparen, maar telt niet mee voor de bepaling van het Energie-label.

Hoe kom ik aan een Energie-label?

Een gediplomeerd adviseur kan redelijk snel een energielabel bepalen. Op internet zijn veel verschillende aanbieders te vinden. Ook zijn er prijsvergelijkingssites om tot een goede en voordelige keuze te komen. De prijs is afhankelijk van de grootte van de woning en ligt tussen de 150 en 350 euro. Alle Energie-labels zijn openbaar en op te vragen, bijvoorbeeld via de website  energielabels.online