Werken in de meterkast

Wie zelf een eigen woning bouwt, kan veel geld besparen ten opzichte van uitbesteding van de klus aan een bouwbedrijf. Immers, je bespaart je de kosten van het arbeidsloon plus de marge die een bouwbedrijf doorberekent in de kosten voor de materialen. Daar staat tegenover dat je jezelf wel behoorlijk veel werk op de hals haalt. Bovendien heb je er veel tijd voor nodig en tijd is ook geld. Ook moet je goed op de hoogte zijn van de geldende regels. Wat mag wel en wat niet? Kun je bijvoorbeeld zomaar je eigen elektra in huis gaan leggen?

Mag je je eigen elektra aanleggen?

Om met dat laatste te beginnen: ja! Het is niet verboden om zelf je eigen elektra aan te leggen. Je moet echter wel exact weten wat je moet doen en je dient te handelen volgens de officiële richtlijnen. Die zijn centraal vastgelegd door de NEN en daaraan dienen alle elektrische installaties te voldoen. Over het algemeen geldt dat het verstandig is om een gecertificeerd elektrotechnisch installatiebureau in te schakelen, maar wie het echt zelf wil doen, heeft daartoe de mogelijkheid. Een groepenkast samenstellen is op zich niet moeilijk, maar belangrijk is wel dat je bij het aansluiten nauwkeurig de regels volgt. Die hebben onder meer betrekking op de bereikbaarheid en brandveiligheid van de meterkast.

Veiligheid

In de loop der jaren zijn heel wat regels opgesteld om de veiligheid op het gebied van elektrische installaties in huis zo goed mogelijk te kunnen garanderen. Een goed voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van een aardlekschakelaar om het elektrische circuit te beveiligen. Zo’n schakelaar is al sinds 1975 verplicht in alle nieuwe elektrische installaties. Zodra er sprake is van een lekstroom groter dan 30 milliampère (mA) gedurende een bepaald aantal milliseconden zorgt de schakelaar ervoor dat de stroom uitgeschakeld wordt. Het apparaat dat de veroorzaker is van de problemen, kan dan veilig verwijderd worden.

Regels

Wil je exact weten welke eisen er zijn met betrekking tot het inrichten van de meterkast, raadpleeg dan de NEN 2768. Hierin staan alle richtlijnen met betrekking tot de kwaliteit van het gebruikte materiaal, de wijze waarop de leidingen moeten lopen en bijvoorbeeld ook de maximale afstand van de meterkast tot aan de centrale toegangsdeur van het pand. Zolang de installatie voldoet aan hetgeen in dit document wordt gesteld, is het prima om de installatie zelf aan te leggen.